Testi mõte oli saada objektiivne pilt mobiilsest interneti kvaliteedist nii nagu inimesed seda tavaliselt nutitelefonis kasutavad.

Võtsime selleks hunniku menuka telefoni Sony Xperia Z3 Compacti mudeleid ja sõitsime läbi Tallinna tänavad. Mobiilside mõõtmise ettevõte Pemeteli insenerid hindasid andmeside kvaliteeti mitmest nurgast: kui kiiresti andmeid alla- ja üles laadida saab, kui tugev on levi, kui kaua veebilehtede avamine võtab jne.

Kui mullu tegime sarnase testi 3G interneti hindamiseks, siis tänavu mõõtsime olulise erinevusena ka 4G-d. Tänavu on kõik operaatorid avanud 4G interneti telefonis ja selle hind on muutunud oluliselt taskukohasemaks. Tahtsime näha, kas 4G on vaid haip või on ka reaalselt kallimat hinda väärt.

4G ja 3G võrkude vahel on väga selge, võib-olla isegi mäekõrgune vahe. EMT võrgus jäi keskmine allalaadimise kiirus veidi alla 30 megabiti sekundis. Ka odavoperaatori mainega Tele2 4G võrk näitas üllatavalt häid tulemusi, keskmine kiirus on seal suuremgi kui Elisas. Suurim mure Tele2 4G võrguga oli see, et telefon kippus korduvalt “langema” vanemasse ja aeglasemassse 3G võrku.

Kui allalaadimise kiirus jääb üldiseks, siis üks test mõõtis ka päris veebilehe avamise aega sekundites. Prooviks oli muutumatu Delfi veebileht, mille puhul mõõtetarkvara jälgis ainult laadimisele kuluvat aega, mitte näiteks seda, kaua telefonil võttis laetud veebilehe ekraanile kuvamine. Kuigi vahed pole nii suured, näitab EMT parim 4G võrk ka siin hea tulemuse.


Graafika: Maret Müür

Samas mõõtsime ka signaali tugevust – ehk lihtsalt levi, mida telefon näitab pulkadena ekraani nurgas. Mida tugevam on signaal, seda paremini toimub side tugijaama ja telefoni vahel, kuigi see ei pruugi tingimata suurt kiirust tähendada.

Elisa on kõvasti reklaaminud oma parimat siselevi Tallinnas ja ka meie test näitas, et 4G puhul on Elisa levi kõige võimsam. 3G puhul suudavad aga juba kõik operaatorid 99% juhul pakkuda head või väga head (-95 või rohkem dBm) signaali tugevust.


Graafika: Maret Müür

Kokku tegime testtelefonidega üle 50 000 mõõtmise ja sõitsime seda tehes maha 187 kilomeetrit. Loe pikemalt Eesti Päevalehe artiklist ka teiste mõõtmistulemuste kohta, mida need kõik päriselt inimese jaoks tähendavad ja mis on põhjused, miks ühe operaatori võrk teisest erineb.

Sirvi Regio kaardil mõõtmistulemusi ja vaata, millisel operaatoril sinu kodu- või töökohas parim 3G ja 4G mobiilne internet on. Kaardil on näidatud keskmine allalaadimise kiirus, lähemalt vaatamiseks zoomi sisse.