Keskuse paralleelprojektis töötas varem endine Putini-noor Aleksei Kuznetsov, kirjutab Soome ajaleht Helsingin Sanomat.

„Trollid on tavalised inimesed, kes teevad igavat tööd ja kirjutavad, mida kästakse,“ ütleb Kuznetsov kohvikus Peterburi Soome vaksali lähedal. „Mu sõber oli paar kuud kommenteerijana tööl. Ta toetab küll Putinit, aga Putini kiitmine 12 tundi järjest muutub tüütavaks.“

Üks vahetus kestab 12 tundi ja pausile pääseb harva.

Kõige lihtsamalt öeldes tähendab troll olemine kommenteerimist, mille eesmärk on provotseerida teisi internetivestluses osalejaid. Kui seda tehakse juhitult, on sellel poliitilised eesmärgid.

„Kommentaaridega luuakse raamistik, mille kaudu lugeja suunatakse uudist õigel moel tõlgendama,“ ütles Kuznetsov.

Aprilliga dateeritud ja internetti lekkinud nimekiri trollikeskuse erinevatest osakondadest räägib sellest, et seal tehakse mitmekesist tööd. Oma osakonnad on sotsiaalmeediale, meediakanalite jälgimisele, otsingumootoritele, blogidele, kommentaaridele ja jututubadele.

Häkkerite rühmitus Anonymous lekitas kevadel internetti suure hulga e-kirju, salvestusi vestlustest ja andmeid arvepidamise kohta. Kuznetsovi intervjuu ja anonüümseks jäänud töötajate jutustused Vene ajalehtedes kinnitavad pilti osakondade arvu ja töötajate saadava palga kohta.

Osa palkadest makstakse ilmselt sularahas. Palk on Peterburi mõistes hea, umbes 40 000 rubla (umbes 680 eurot) kuus.

Kuznetsovi sõnul on jälgitavate meediaväljaannete hulgas 30-40 nimetust. Hoolikalt jälgitakse kriitilist raadiojaama Ehho Moskvõ ja ajalehte Novaja Gazeta.

Lisaks trollimisele viiakse Savuškini tänava majas läbi veel mitmeid muidki informatsioonioperatsioone.

Ajalehe Delovoi Peterburg teatel juhitakse sealt ukrainakeelseid veebilehti, mis avaldavad uudiseid Venemaa seisukohtadest lähtudes.

Seal tegutseb ametlikult ka Vene uudisteagentuur Fan. Ukraina omana esineva uudisteagentuuri Harkov internetiaadress nahnews.com.ua kuulub selle juhile Jevgeni Zubarevile.

Uudisteagentuurile Fan eelnes Soome vaksali lähedal tegutsenud ajaleht Nevskije Novosti, kus töötas ka Aleksei Kuznetsov.

Ajalehes kiideti Peterburi linnavalitsust ja sõimati opositsiooni.

Ülikoolis psühholoogiks õppinud Kuznetsov nimetab ennast süsteemisiseseks liberaaliks. Hõbeehteid valmistava ettevõtte omanik toetab Putini otsuseid valikuliselt. Ta kiidab varem Kremli peaideoloogiks nimetatud Vladislav Surkovi ja tema tegutsemismeetodeid.

„Kui Kremlile meediaväljaanded ei meeldinud, asutati nende asemel teised. Nüüd sõidetakse tankidega üle ja aetakse meeleavaldusi laiali, kuigi peaks kasutama pehmet jõudu,“ ütleb Kuznetsov.

Kuznetsov lõpetas töö ajalehes Nevskije Novosti, kui projekt lõppes. Lehetegemiselt kadus pind jalge alt, kui Peterburis kuulutati välja ennetähtaegsed kubernerivalimised. Projekti eesmärk oli luua hea positsioon võimuerakonna kandidaadile kubernerivalimistel, mis pidid toimuma alles 2015. aastal.

Kuznetsovi andmetel ei tehta trollimiskeskuses tööd välismaistele veebilehtedele.

Trollid palganud ettevõte Internet Issledovanija otsib Vene töökuulutuste leheküljel siiski inglise keelt oskavaid töötajaid. Kuulutuses kirjas olevale telefoninumbrile ei vastata.

Otsitakse sisutegijaid. Tööülesanne on kirjutada öösiti ingliskeelseid tekste ette antud teemadel.