Praegu Soome õhujõududes kasutusel olevate hävitajate F/A-18 Hornetite tehing ei tähenda vähemalt ametlikult seda, et uued lennukid tuleks osta samalt tarnijalt või samast ilmakaarest, vahendab YLE Uutiset.

Parimat kandidaati ei oska hankeprotsessi praeguses etapis veel keegi öelda.

„Midagi sellist ei saa öelda. Ei ole olemas täiesti valmis kujul sellist lennukit, mis sobiks meile aastal 2025,“ ütles oma positsiooni tõttu anonüümseks jäänud lennundusekspert YLE Uutistele.

Kõne all olevatest lennukitest näiteks USA F-35 juba lendab, aga on siiski arendamisjärgus ja Rootsi Saabi JAS-39 Gripen NG on alles visioon. Vene Suhhoi T-50 ehk PAK on katsetamisel.
F-35

JAS-39 Gripen

PAK-FA ehk T-50
Euroopa lennukitest langeb Eurofighter ära selle tõttu, et on kümne aasta pärast juba vananenud. Sama saatus on ees Prantsuse Dassault Rafale'il.
Rafale

USA-s toodetud F-22 on oma elukaare lõpus. Seda lennukid ei ole lubatud välisriikidesse müüa ning on tehtud ettepanek selle tootmine lõpetada, kuigi lennuk on tänapäevaste õhuvõitluste suveräänne valitseja.

Lisaks uue lennuki hankimisele mõtleb Soome esialgne töögrupp, kas praeguste Hornetite eluiga saaks pikendada. Praktikas on aga lennukid kümne aasta pärast juba nii vanad, et nad peab uue mudeliga asendama.

Keerulise valikuprotsessi tõttu jääb Soomel valida viie lennuki vahel. Need on F-35A Lighting II, JAS-39E Gripen NG, Suhhoi Su-35, Suhhoi PAK-FA ehk T-50 ja Dassault Rafale.
Su-35

Jokker võib olla mõni muu tootjariik. Näiteks Lõuna-Korea, Hiina ja Jaapan on panustanud tohutuid summasid hävituslennukite arendamisse.

Lisaks ostuhinnale mõjutavad tehingut lennuki ülalpidamiskulud kogu kasutusaja jooksul ehk aastast 2025 kuni 2040. aastateni.

Veel peab lennuki tootja olema selline, mis suudab selle relva- ja juhtimissüsteeme korras hoida kuni 20 aastat pärast lennuki soetamist.

Ekspertide sõnul peab Soome tegema sellise valiku, mis on kõikidest vaatepunktidest vaadatuna kestlikul alusel.

Eksperdid juhivad tähelepanu ka sellele, et uue lennukimudeli valik näitab ära Soome asendi maailmas.