Tänavune Teadlaste Öö Festival on inspireeritud liikumisaastast ja keskendub terviseteemadele. Kuue päeva jooksul räägitakse lähemalt spordist, liikumisest, toitumisest ning riskikäitumise vältimisest. Festivali avab pühapäeval, 21. septembril tasuta spordikonverents „Suletud uste taga“.

Festivali eesmärgiks on anda tõuge noortele teadushuvilistele oma eesmärkide saavutamisel. „Tegemist on festivaliga, mille peamiseks sihtgrupiks on noored inimesed, kellest võivad sirguda järgmised teadlaseid, insenerid ja mehaanikud. Festival näitab, et neile sarnaste huvidega inimesi on nende ümber sadu,“ ütles Haga.

„Heaks traditsiooniks on saanud see, et igal aastal lisandub festivaliprogrammi uusi sündmusformaate. Sama on ka sellel aastal. Muuhulgas leiab aset Baltikumi esimene isetegijate laat Tartu Mini Maker Faire, toimuvad teadlaste ulatuslikud koolikülastused, õuekino seansid furgoonkinos, tervisemess Solarise keskuses ning spordipäev Lõunakeskuses,“ tutvustas Haga.

Festivali peakorraldaja Helin Haga sõnul tasub tänasel festivalil välja tuua rahvusvahelisust. „Esmakordselt kaasame tippteadlasi ja -spetsialiste lausa üheksast eri riigist ja pakume kolme – eesti-, inglise- ning venekeelset - programmi,“ sõnas ta.

Haga märkis, et lisaks välismaistele on ka kodumaiste teaduse populariseerijate kaasatus sellel aastal ulatuslikum kui eales varem. Lisaks AHHAA teadusteatri- ja töötoameistritele löövad kavas kaasa ka mitmed üleriigiliselt tuntud teadusteatrite tegijad ja ineseneeriaprogrammide väljatöötajad.

Juba üheksandat korda toimuv Teadlaste Öö Festival leiab aset rohkem kui 20 Eestimaa paigas, mis omavahel korraldavad ligi 400 teadussündmust. Korraldusmeeskonda kuulub Teaduskeskusest AHHAA pea 30 inimest ja mujalt Eestist ligi 80 asutust. Ühtekokku kuulub korraldusmeeskonda umbes 1 000 inimest.

21.-26. septembrini toimuva Teadlaste Öö Festivali koordinaatoriks on Teaduskeskus AHHAA, kes viib festivaliprojekti ellu koos projektipartnerite Eesti Teaduste Akadeemia ning Eesti Rahvusringhäälinguga. Festivali rahastab Euroopa Komisjon.