Tänapäeval võib sellise analüüsi põhjal arvutit muretsedes aga korralikult petta saada, sest olukord on muutunud oluliselt keerulisemaks, kirjutab Laptopid.ee.

Protsessori headust mõjutavad selle tuumad (core), vahemälu (cache), voolutarve (TDP), hertsid (MHz või GHz), kümned erinevad tehnoloogiad ning tagatipuks koosnevad protsessorite nimed keerulistest tähe- ja numbrikombinatsioonidest, mille mõistmiseks tundub vaja olevat doktorikraadi protsessorite ehituses.

Kvaliteetsed äriklassi sülearvutid kasutavad Inteli sülearvuti-protsessorit ning nimi näeb välja selline:

Foto: ekraanitõmmis

i-seeria põlvkondasid kutsub Intel järgmiste nimedega:

1. põlvkond avalikustati 2010. a: "Arrandale" i5-520M
2. põlvkond avalikustati 2011. a: "Sandy Bridge" i5-2520M
3. põlvkond avalikustati 2012. a: "Ivy Bridge" i5-3320M
4. põlvkond avalikustati 2013. a: "Haswell" i5-4200M

Protsessorite kiirusklasse on Intelil viis: i7, i5, i3, Pentium, Celeron. Järgnevalt annan kiirusklassi märgistuse lõikes ülevaate selle kohta, mida tavakasutaja protsessori nimekoodist välja võiks lugeda.

i7 protsessor

on kiireim, see sobib kõige paremini neile, kes vajavad kiiret arvutit, millega mahukaid programme kasutada ja suurt andmehulka töödelda. Sobib hästi kujundajatele, projekteerijatele, programmeerijatele, videotöötlejatele ja mänguritele.

Sellise kiirusklassis mudelinime lõpust võib teinekord leida ka QM (Quad Mobile), mis viitab sellele, et kasutusel on 4 reaalset tuuma, Windowsi Task Manageris on need nähtavad 8 tuumana.

Samas tuleb arvestada ka sellega, et kuigi Intel i7 on nime järgi ennast hästi müünud, võib juhtuda, et mõnes 200€ odavamas arvutis olev i5 on põhimõtteliselt sama kiire.

Et asjast täit selgust saada, tuleb uurida protsessorite jõudlusnäitajaid erinevates testides ja justnimelt erinevates, sest igal protsessoril on omad nõrgad ning tugevad küljed.

Foto: Wikimedia Commons, kasutaja chris.jervis (Core i7-940)

Saadaval on ka U tähega lõppevad i7 protsessorid, U tähendab seal Ultra Mobile, ehk teisisõnu on tegemist vähese voolutarbega protsessoriga.

Kui QM-protsessorid suudavad täiskiirusel töötades tarbida 47 W ja M-protsessorid 37 W, siis U-protsessorite maksimaalne voolutarve on kõigest 15 W.

Voolutarve on aga otseses seoses protsessori kiirusega, sest mõlemas protsessoris on kasutusel sarnane tehnoloogia. Seega on QM protsessorid kuni 3 korda kiiremad kui sama põlvkonna U protsessorid, olgugi et mõlemad on i7.

Samal ajal tarbivad QM protsessorid jällegi väga palju energiat. Seetõttu ei kasutata neid üldiselt alla 15" süleaarvutites ja mitte kunagi õhukestes ultrabookides – põhjuseks ülekuumenemisoht ning vajadus suure ja raske aku järele.