Positiivne seos jäi kehtima ka siis, kui katsealustel oli uinumisega raskusi ja nad lebasid 15 minuti vältel lihtsalt poolunes pikali.

Lisaks näitas üks Jaapani teadlaste uurimus, et inimesed, kes tegid "kohviuinaku" enne hulga mäluülesannete lahendamist, said palju paremaid tulemusi võrreldes nii nendega, kes lihtsalt tukastasid, kui ka nendega, kes pärast uinakut nägu pesid või kellele näidati silmadesse eredat valgust. Kohviuinaku teinud katsealused hindasid enda seisundit ka vähem uniseks.

Mõned tõendid annavad mõista, et kofeiini manustamise ja uinakute kombineerimine võib aidata mõnedel inimestel korralikult magamata vastu pidada suhteliselt pikki perioode.

Kohviuinakus pole midagi keerulist. Esiteks tuleb juua kohvi. Teoreetiliselt võiks kohvi asemel pruukida ka mõnd muud kofeiinisisaldusega jooki, ent nii tees kui ka kofeiiniga limonaadides on kofeiini enamasti märksa vähem kui kohvis.

Kohv tuleb ära juua kiiresti, et jõuaksite sel ajal, kuni jook seedeelundkonda läbib ja kofeiin vereringesse imendub, piisavalt kaua magada. Tassitäit kuuma kohvi kiiresti ära juua pole lihtne, mistõttu sobiv alternatiiv võiks olla jääkohv või espresso.

Kohe pärast tassi tühjendamist heitke puhkama. Ärge muretsege, kui und ei tule — abi on ka rahuliku poolune-faasi saavutamisest.

Viimaks tuleb endale seada äratus 20 minuti pärast — nii väldite une sügavamatesse staadiumitesse langemist ja ärkate just siis, kui kofeiin on hakanud aju mõjutama.

Allikas: Vox