Cityntel katsetab kahes linnas uudseid LED-tänavavalgustuslampe ja haldussüsteeme ning tarnib täismahus targad tänavavalgustussüsteemid.

"Tegutseme Tallinna Teaduspargis Tehnopol ning meil õnnestus luua edukas kontakt Kuala Lumpuri ja Putrajaya omavalitsuse juhtidega.

Mõlemal linnal on targa linna arendamisel ambitsioonikad plaanid. Putrajaya soovib näiteks 2025. aastaks muutuda energianeutraalseks. Citynteli lahendused sobisid eesmärkide saavutamiseks ideaalselt," kommenteeris koostööd Citynteli tegevjuht Alar Võrk.

Esimeses etapis tarnib Cityntel mõlemasse linna valgustussüsteemide demod. Kokku paigaldatakse 200 nutikat tänavavalgustit, mis on ühendatud reaalajas jälgitava kontrollsüsteemiga.

Valgustid reageerivad liiklusele ja loomuliku valguse hulgale, pikendavad LED valgustite tööiga ning väldivad rikete esinemist süsteemis.

Alar Võrk (Foto: erakogu)

"Kasutades nutikat tänavavalgustussüsteemi koos säästlike LED valgustitega on võimalik säästa kuni 85% elektrikulust. Rikete kohene avastamine ja valgustite pikem eluiga toob kokkhoiu halduskuludes.

Lähima paari kuu jooksul tarnime linnadesse demolahendused ning mõõdame efektiivsust kuuekuulise perioodi jooksul. Juhul kui testid osutuvad ootuspärasteks, oleme valmis tarnima täismahus süsteemid tervete linnaosade tarvis," lisas Võrk.

Cityntel paigaldab linnadesse nutikad tänavavalgustusseadmed ja baasvõrgu teenuse juhtimiseks. Laiaulatuslikumaks paigaldamiseks on plaanis teha koostööd suurettevõtetega, kes suudaks nõuetele vastavaid LED-lampe ja teisi riistvaralisi komponente tarnida. Koostöö raames paigaldatavate tänavavalgustuslampide koguarv ulatub tuhandetesse.

"Loomulikult ei taha me piirduda üksnes tänavavalgustuslahendustega. Citynteli tehnoloogia on hõlpsasti kasutusele võetav ka teistes linnaruumis olulistes valdkondades. Koostöös suurlinnadega tahame muuta nutikaks ka parkimise, liikluskorralduse ja paljud linnaruumi avalikud teenused," ütles Võrk.

Cityntel on välja kasvanud piirivalvelahendusi arendavast ettevõttest Defendec ning kasutab Tallinna Tehnikaülikoolis ja Defendecis loodud tehnoloogiat.

Cityntel keskendub targa tänavavalgustuse lahenduse arendamisele ning rahvusvahelisele turule viimisele. Täna on lahendused paigaldatud Tartu linna ning Tallinna Teadusparki Tehnopol.

Esimesed välisprojektid on käivitatud ka Saksamaal, Soomes ja Taanis.