Vaikse ookeani lõunapiirkonnas Mikroneesia saarestikus asuv 21,3 ruutkilomeetri suurune saareriigike on alates 1906. aastast eksportinud laevatäite kaupa lindude väljaheiteid fosfaadi kujul.

Väetisetööstuses kasutatavat hinnalist fosfaati ekstraheeritakse peaaegu kivistunud sõnnikust, mida saarele on tuhandete aastate jooksul jätnud merelinnud.

Mitmesse kohta saarel, mida linnud üle ookeani lennates peatuspaikadena on kasutanud, oli sajandite jooksul kuhjunud tuhandeid tonne äärmiselt fosfaadirikkaid väljaheiteid.

Nauru kodanikkonna kurvastuseks saabus "linnusõnniku-tipp" nende jaoks 1980. aastate algupoolel ning sellest ajast peale on riik hädavaevu maksejõulisust säilitada suutnud. Pärast seda, kui halvasti juhitud trust kaotas suurema osa guaano müügiga teenitud rahast, on Naurut tabanud üks majanduspõõn teise järel.

Kunagise jõukuse aluseks olnud loodusvara on nimelt sisuliselt taastumatu, mistõttu riik on olnud sunnitud eelarvet paisutama kahtlaste meetmetega, näiteks offshore-pankureile meelepärase leebe maksupoliitikaga.

Allikas: How-to Geek