Hiljuti viis DARPA täppislaskemoona programmi EXACTO (ingl Extreme Accuracy Tasked Ordnance) raames läbi esimesed edukad tulistamiskatsed, vahendab GHead.com.

Programmi eesmärgiks on hõlbustada sõjaväes teenivatel täpsuslaskuritel sihtmärkide tabamist ka siis, kui nende käsi kõige täpsem pole.

Süsteem EXACTO koosneb juhitavast kuulist ning reaalajas toimivast optilisest juhtimismoodulist, mis suudab prognoosida trajektoori ning juhtida kuuli sihtmärgini. DARPA ametnike osutusel on snaipritel tulevikus tänu uuele süsteemidele lihtsam tabada liikuvaid sihtmärke.

Ka juhul, kui juba väljatulistatud kuuli hakkavad kursilt kõrvale kallutama ootamatud tegurid nagu äge tuulepuhang, vihmahoog või tolmutorm, võimaldab süsteem trajektoori korrigeerida.

Süsteemi loomisel võeti DARPA osutusel arvesse eelkõige Afganistani tolmuse maastiku ja tugevate tuulte iseärasusi. Ametnikud on rõhutanud, et Afganistanis teenivad snaiprid vajavad täpsema sihtimissuutlikkusega relvi, kuna iga märgist mööda tulistatud lask võib reeta laskuri asukoha, seades niimoodi ohtu nii tulistaja enese kui ka tema lähedal asuvate teiste võitlejate elud.