Meil on juurdepääs enamale informatsioonile kui knagi varem, arvuti aitab palju rohkem infot ka töödelda, internetis surfates leiame alati midagi uut ja huvitavat. Kuid inimese võime informatsiooni vastu võtta on järjest nõrgenenud.

Val Hooperi ja Channa Herathi uurimise põhjal sai üsna selgeks, et onlainis lugemine omab pigem negatiivset mõju inimeste tunnetusvõimele. Kontsentreerumine, arusaamine, informatsiooni neelamise ja meelde tuletamise võime nõrgeneb oluliselt arvutiekraanilt lugedes, kui võrrelda nendega, kes loevad tekste paberilt.

Lugeja tähelepanuvõimele mõjuvad halvasti ka meilide kontrollimine, uudiste "tšekkimine", hüperlinkide ja videoklippide vaatamine.  "Inimesed peaaegu et eeldavad juba, et neid segatakse, kui nad on arvutite taga," nentis Dr Hooper uudisteagentuurile AAP.

Inimesed on küll õppinud lugema kiiremini, rohkem valikuliselt, kuid tunnistavad, et neile jääb ka paremini meelde tekst, mida nad on lugenud mujalt kui ekraanilt. Ja seega säilub ka ikka veel püsiv harjumus trükkida välja tekste, mida olulisemaks peetakse.

Vähemalt Uus-Meremaal.