Toome vastukaaluks välja rea hiljutisi ebaõnnestumisi tehnoloogimaailmas, mis tundusid nende loojatele ehk hea ideena, aga millest päris kasutuses vähe tolku on.

Järgnevat tasub lugeda huumoriga, aga nagu ikka – huumoris leidub alati ka terake tõtt.

Ultra HD telerid

Seadmed on olemas, üle mõistuse kallid ka, aga mida sobilikku nendega vaadata? Juba see oleks kõva sõna, kui Eestis saaks peamiselt Full HD telepilti vaadata, või maailmakuulsaid videoteenuseid legaalselt näha.

Kuidas asja parandada: eirake UHD-seadmeid, kuni nende hind on lausa kordades langenud.

Kinect

Microsofti mänguseadmete Xbox 360 ja Xbox One lisaseadmena turule toodud Kinect sisaldab nupukaid tehnoloogilisi lahendusi, aga pole iial ligilähedaselt oma potentsiaali täitnud.

Kaebusi Kinecti võimekuse suhtes jagub: see ei tööta tõhusalt väikeses ruumis, kaamerasilm ei märka väikelapsi ja satub näiteks koera märgates segadusse, teleri ja digiboksimine juhtimine selle abil võib ebamugav olla... Lisaks pole ühtegi tõeliselt kvaliteetset, meeldejäävat videomängu, mis Kinectist sõltuks.

Tuleb tunnistada, et Kinect pole kunagi oma algset ambitsioonikat sihti saavutanud. Miks muidu Microsoft selle lõpuks Xbox One'ist eemaldas ning uue Kinecti-vaba mudeli turule lasi?

Kuidas asja parandada? Lisada Kinectile küberabiline Cortana, et see muutuks vähemalt teleriga seotud seadmete juhtimisel tõhusamaks (nagu digiboks).

CAPTCHA

Pisikesed nikerdised, mis takistavad paljudes kohtades internetisisule ligi pääsemast. Mõeldud saitidel "ringiroomavate" bottide eksitamiseks, aga valmistavad umbes sama palju või veel rohkem peavalu inimkülastajatele.

Kuidas asja parandada? Sait võib külastaja kindlaks teha väikese kerge mõistatuse, aritmeetilise tehte või näiteks palvega SMS saata.

Freemium-tüüpi äpid

Apple'i esindajad ei ole kunagi tahtnud, et nende nutiseadmetele tasuliste äppide loojad saaksid ka tasuta demovariante luua. Inimesed üldiselt aga pigem ei nõustu äppide eest maksma.

Selle tulemusel on maailma ette jõudnud freemiumiks hüütavad jõledused, mis meelitavad või isegi sunnivad äpisiseselt midagi reaalse raha eest juurde ostma, et kasutajakogemust vähegi nautida.

Tihti saabuvad freemium-kiusajad nutiseadme-mängude kujul. Aga statistika tõestas juba ammu, et enamus allalaaditud äppidest ongi mängud. Nii et probleem on tõsine.

Kuidas asja parandada? Guugelda rakenduste nimesid, et eraldada toredam kraam nuhtlustest. Ole valmis äppide eest maksma, kasvõi pealetükkivate reklaamide vähendamiseks.

Nutiseadmed üldse

Nutiseadmed pakuvad palju toredaid kasutusviise, aga nende nautimine on raske, sest aku tühjeneb nagu võluväel. Samuti pole levi tihti nii hea kui oodata julgeme.

Tootjate vastus mõlemale virinale oleks põhimõtteliselt sama: kui tahate seksikaid õhukesi seadmeid, peate leppima väikeste vähevõimekate akude ja antennidega nutiseadmete sees.

Aga meile tundub, et tootjad ise püüavad muudkui õhemaid ja kergemaid seadmeid luua, kuigi mõistlikud kaal ja mõõtmed on ammu saavutatud. Ei ole kuskil suuri tigedaid rahvahulke, kes aina uusi rekordeid nõuavad, endil suud vahus.

Kuidas asja parandada? Ära osta igal aastal uut nutiseadet. See vast kinnitab tootjatele, et pidev parendamine pole üldse vajalik, inimene tahab lihtsalt asju, mis niigi juba hea küllalt.

Ülaloleval fotol: nutitelefonide valdkonna uus ambitsioonikas imelaps, Amazoni kõnetoru.