Hirm võib olla põhjendatud, kui arvutis on mõni protsess, mis salaja veebikaamerat kasutab. Seda saab lihtsalt järgi vaadata, kirjutab Arvutimaailm.

Lifehacker.com annab nõu: selleks peab oma Windowsiga masinasse installima põhjaliku ja üliülevaatlikku Process Exploreri, mille võib hiljem paigaldada ka Windowsis vaikimis Task Manageri asemele, kui on soov arvutis toimuvast põhjalikum ülevaade saada.

Käivitada saab ka lihtsalt Process Exploreri EXE-faili, ilma Windowsis midagi muutmata.

Edasi käib kõik nii lihtsalt, et (peaaegu) igaüks saab hakkama:

* võta lahti Device Manager (selle leiad Control Paneli alt Riistvara ehk Hardware'i sektsioonist)

* otsi Device Manageri seadmete nimekirjast üles veebikaamera. Tavaliselt asub see imaging devicesi all.

* kliki parema hiirenupuga seadmel, vali Details ja otsi nimekirjast Physical device object name, kliki jälle parema hiirenupuga ja kopeeri see nimi.

* nüüd pöördu tagasi Process Explorerisse ja vajuta Ctrl-F (Otsi). Ctrl-V või Paste parema hiireklikiga ning asu otsima.

Kui otsing ühtki protsessi ei leidnud, võid kergendatult hingata - veebikaamerat miski tarkvara salaja ei kasuta.

Kui aga nimekirja ilmub mõni kahtlane nimi, siis on teibitud kaamera õigustatud - miski jälgib sind. Mõtle nüüd hoolega järele, mis selle protsessi taga võib olla ja kui on midagi kummalist või kahtlast, siis puhasta arvutit.

Kui oled paranoiline ka selle suhtes, et keegi sind lindistab mikrofoni aboö, siis teip ei pruugi aidata.

Korda ülalolevaid punkte, aga seekord Device Managerist leitud mikrofoniga ja kui miski protsess mikrofoni kasutab, mis ei peaks seda tegema, tee selle protsessi tapmine ja sellega seotud rakenduse mahainstall.

Ning lõppude lõpuks saab arvuti käivitades liikuda BIOSi ja keelata nii kaamera kui ka mikrofoni, kui neid pole tööks vaja.