Šveitsi Alpide raudteevõrgustiku teenindamiseks ehitab Stadler Rail Group 29 maailma esimest ühekorruselist madalapõhjalist kiirrongi, mille pikkuseks on 200 meetrit ning piirkiiruseks 250 kilomeetrit tunnis. Tehingu maht on üle 800 miljoni euro.

Stadler Rail Groupi omaniku ja juhatuse esimehe Peter Spuhleri sõnul on ta hankevõidu üle rõõmus, kuna ettevõte siseneb uude, kiirrongide tootmise valdkonda. 2011. aastast on Stadlerit kõvasti mõjutanud euroala finantskriis ning tugev Šveitsi frank, mis tegi Šveitsis toodetud rongid 20% kallimaks võrreldes eurotsoonis toodetud rongidega.

“Stadler Raili uue strateegia järgi tuli ettevõttel püüda uusi turge ja sektoreid, ehk pikamaa kiirronge ning maa-alust sektorit. Mõlemad on tänaseks õnnestunud,” ütles Spuhler. Kaks aastat tagasi võitis Stadler Rail esimese maa-aluse tellimuse Berliinis ning on nüüdseks saanud ka oma esimese tellimuse kiirrongile. Peter Spuhler rõhutab, et teatud muudatustega suudavad nad seda rongi pakkuda ka teistele turgudele.

Stadler Rail Groupi asepresident Peter Jenelten sõnas, et Elroni FLIRT elektri- ja diiselrongidega varustanud ettevõtte sisenemine uude kiirrongide sektorisse võib avada uusi perspektiive ka Balti riikide turul.

Flirt Norra raudteel:

“Selleks ajaks, kui Rail Baltic teoks saab, omame ulatuslikku kogemust ja konkurentsivõimelist toodangut tänu Alpi raudteevõrgustiku uute kiirrongide varustamisele. Kogu Eesti riigi veeremi välja vahetamine on olnud meie jaoks väga positiivne kogemus ning tulevikus võime olla huvitatud kiirrongide varustamisest ka Balti riikide ja Euroopa vahelises raudteeühenduses,” nentis Jenelten. 

AlpTransit (tuntud ka NRLA ehk New Railway Link through the Alps nime all) on Šveitsi raudteeühenduse projekt, mis tunnelite kaudu ühendab põhja ja lõuna Šveitsi Alpid. Ühendus koosneb kahest põhiharust – Gotthard ning Lötschberg. Lötschbergi haru ning samanimeline 34,6 kilomeetrine tunnel avati 2007. aastal. Gotthardi haru ning selle maailma pikim raudteetunnel (57 kilomeetrit) avatakse aastaks 2017.

Teisi Stadleri ronge Euroopas:

Stadler Rail Groupil on mitmeaastane kogemus piiridevaheliste rongide sektoris. 40 ettevõttes toodetud rongi teenindab Šveitsi ja Itaalia vahelist rongiliiklust. Veel 18 rongi on tellitud reisijate veoks Austria ja Itaalia vahel. Üle 100 Stadleri rongi on ka Itaalias edukalt kasutuses.

Üks Stadler Raili tugevusi on toodete innovatsioon ning ka käigusolevate rongide arendamine, olgu selleks siis FLIRT rongi kohandamine Skandinaavia rasketele ilmastikutingimustele sobivaks või 200 km/h sõitvate FLIRT ja KISS rongide sobitamine Norra ja Austria raudteedele.

Elektriraudtee (nüüd Elron) korraldas 2009. aastal avaliku hankekonkursi 18 elektri- ja 20 diiseltoitega rongi ostmiseks Eestisse. Hanke võitis Stadler, kes tarnib Eesti raudtee operaatorile 12 kolmevagunilist ja 6 neljavagunilist elektrirongi ning lisaks 6 kahevagunilist, 8 kolmevagunilist ja 6 neljavagunilist diiseltoitega rongi.

Rongi- ja trammitootja Stadler Rail Group tegutseb Šveitsis (Altenrhein, Bussnang, Winterthur ja Biel), Saksamaal (Berlin-Pankow, Berlin-Hohenschönhausen, Berlin-Reinickendorf ja Velten), Poolas, Ungaris, Tšehhis, Itaalias, Austrias, Hollandis, Valgevenes, Alžeerias ja Ameerika Ühendriikides. Firma annab tööd ligi 6000 inimesele.

Tuntuimaid Stadleri rongid on GTW (kasutamisel on 563 rongi), Regio Shuttle RS1 (kasutamisel on 497 rongi), FLIRT (kasutamisel on 951) ja kahekordne KISS (kasutamisel on 171). Stadleri tuntuimad trammid on Variobahn (320 sõidukit müüdud) ning Tango (147 müüdud). Lisaks toodab Stadler Rail kitsarööpmelisi trammiteid, reisijavaguneid ning vedureid.

Stadleri tramme: