Minu jaoks ei olnud RX100 seeria kunagi midagi erilist. Pidades selle objektiivi suhteliselt pimedaks, libedat korpust kohmakaks ja hinda (võrreldes konkurentidega) põhjendamatult kalliks, tõstsin ma ikka esile hoopis selliseid tippklassi aparaate nagu Panasonic LX7 ja Olympus XZ-2, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Täna toob Sony aga välja niivõrd võimsa kompaktkaamera, et ma ei saa vähemat kui nimetada see "unelmate kompaktkaameraks".

Täna esitletava kompaktkaamera Sony Cyber-Shot RX100 III vast kõige praktilisemaks täiustuseks on objektiiv. Selle fookuskauguste vahemikuks on (35 mm ekvivalendina) standardsed 24-70 mm ning avavahemikuks magus f/1.8-2.8.

See tähendab, et uus kaamera suudab ka maksimaalselt välja suumides säilitada piisava valgusjõu selleks, et hämaras ilma välguta aktsepteeritavaid fotosid pildistada.

Lisaks on kaameral midagi sellist, mille sarnast pole ette näidata mitte ühelgi suumobjektiiviga kompaktkaameral. Korpuse seest välja kargav elektrooniline pildiotsija – Zeissi klaasiga okulaar on kaetud peegeldusvastase vääristusega ja klaasi taga olev OLED-ekraan on pilti näitamas 1 440 000 piksli abil.

Seda on küll poole vähem kui näiteks täiskaaderkaameral A7, kuid siiski oluliselt enam kui sarnastel kompaktkaameratel. Panasonic LF1 pildiotsijas on näiteks 200 000 piksliga ekraan.

RX100 seeria kaamerate LCD-ekraani on alati kritiseeritud seetõttu, et selle peegeldav pind muudab kadreerimise päikeselisel päeval päris raskeks. Elektrooniline pildiotsija aitab hädast just sellistes olukordades.

Kolmandaks olulisemaks täiustuseks RX100 III juures on videorežiim. Nimelt saab uue kaameraga filmida Full HD videot lisaks tavalisele AVCHD-le ka vormingus XAVC.

AVCHD 2.0 vormingu maksimaalne andmesageduse määr on 28 Mbit/s. XAVC võimaldab filmida aga vähem pakitud ja seega ka kvaliteetsemat videot andmesagedusega kuni 50 Mbit/s. Täpselt sama Full HD videovõimekus on kasutuses täiskaaderkaameral A7s ja seikluskaameral AS100V.

Foto: tootja

On tähelepanuväärne, et hoolimata pildiotsija lisamisest on kaamera mõõtmed kasvanud vaid paksuses – ja sedagi vaid 2,7 mm võrra.

Ülejäänud omadused on RX100-seeriale iseloomulikult esmaklassilised. 1"-tüüpi sensor 20,1 miljoni piksliga. 3" ja 180 kraadi üles keeratav LCD-ekraan, mis näitab pilti üliteravalt 1 228 800 piksli abil. Täiustatud on värinastabilisaatorit, mis nüüd on 5-suunaline. Aku vastupidavus on aga 30 kaadri võrra väiksem kui seni.

Sony Cyber-Shot RX100 III kaamerat on poodidesse oodata juuni keskel. Eeldatavaks soovituslikuks jaehinnaks Ida-Euroopa turul nimetab Sony 850€.

Vaata kaamera tehnilisi näitajaid, videoid ja rohkem pilte saidil Photopointi ajaveeb.