Mõnikord kasutatakse päikese kohta nime Sol, vahendab EarthSky.org. Sol on muistsete roomlaste vaste Kreeka päikesejumalale Heliosele. Küsimuste-vastuste veebiveeru The Straight Dope osutusel pärineb „Sol’i“ esmakordne mainimine Päikese pärisnimena ingliskeelses kirjasõnas 1450. aastast, Elias Ashmole’i legendaarsesse käsikirjakollektsiooni kuuluvast astroloogia-teemalisest traktaadist, kus seisab kirjas: 

„Sol on kuum ja kuiv, aga mitte nagu Marss.“ (ingl Sol is hote & dry but not as mars is.) Nii palju siis iidsest tarkusest… 

Alates 1922. aastast kõikvõimalike taevakehade nimetamise raske töö enda kanda võtnud rahvusvahelise astronoomialiidu IAU osutusel pole aga päikese ametlik nimi ei Sol ega ka Helios. Kui kirjutatakse Sun, teavad kõik ikka esimesena seda lähimat tähte meie taevast. Nii iseenesest mõistetavat asja kui Päike polnud lihtsalt mõtet rahvusvahelise kokkuleppega defineerida, pealegi igas keeles on ju sellel erinev nimi.

Aga igal teisel tähesüsteemil on ka oma päike.

Niisiis võib väita, et Päikesel puudub nimi, ent on olemas päris oma märk. Päikese tähiseks matemaatilistes võrrandites on punkt ringi sees. 
Asteegid nägid Päikesel nägu, egiptlased joonistasid hieroglüüfi. richardcassaro.com

.

Muide, IAU on ingliskeelses kultuuriruumis jäänud peaaegu üksipäini nõudmises, et päikese ja kuu nimetusi tuleks kirjutada suure algustähega (ingl Sun, Moon). Eesti keeles kirjutatakse Päike kohanimena suure, lihtnimetusena aga väikese algustähega — täna paistab päike, Maa tiirleb ümber Päikese. Meie jaoks on ta nimi Päike, mitte Sun. Ja meie Päike ja soomlaste Aurinko ei paista üldse sama algupäraga nimed olevat.

Nimeta-olek pole Päikesele siiski ainulaadne omadus. Silmaga nähtavaid tähti leidub taevas tuhandeid. Päris oma nimi — mitte lihtsalt tähistav tärgikombinatsioon — on neist vaid mõnel sajal. Täheteadlased kasutavad igasse tähtkujusse kuuluvate nähtavate tähtede heleduse alusel järjestamiseks kreeka tähestiku tähti. Inimsilmale nähtamatute tähtede tuvastamisel aitavad astronoome tähekataloogid, mis omistavad igale tähele spetsiaalse numbri, mis kajastab tähe asukohta taevavõlvil. 

Kokkuvõtteks: meie kodutähel pole pärisnime, mida rahvusvaheline astronoomialiit IAU tunnistaks. Silmaga nähtavatest enam kui 10 000 tähest ongi nimi vaid ligi 350-l, enamasti päritud araablastelt, kes tänapäevasele astronoomiale aluse  panid. On ka tähti, millele on külge jäänud hüüdnimed, kõiki neist ka rahvusvaheliselt ei tunnistata. Ja siis on ilmselt igal rahval omad traditsioonilised tähenimed. IAU paistab üldse olevat üsna kitsi tähtedele nimede panekuga, samas kui internetis on ka petiseid, kes raha eest müüvad isikunimesid tähtedele. 

Antiikajal tähistasid nimetused Sol ja Helios muistseid päikesejumalaid ja võimalik, et ka Päikest ennast. Valik tuntumaid päikesejumalaid

Logosdictionary.org annab võrrelda päikese nimesid 143 keeles. Levinuim paistab olevat siiski Sol.