„Vaatamata spekulatsioonidele meedias, et härra Gurlitt pärandas oma kogu kunstiinstitutsioonile väljaspool Saksamaad, tuli see uudis nagu välk selgest taevast, sest härra Gurlittil ei ole mitte kunagi olnud mingeid sidemeid Berni kunstimuuseumiga. Berni kunstimuuseumi usaldusmeeste ja direktorite nõukogu on üllatunud ja rõõmus, kuid ei taha samal ajal varjata, et see võrratu pärand toob endaga kaasa märkimisväärse vastutusekoorma ning terve hulga kõige keerulisemaid ja tundlikumaid küsimusi ning eriti õigusliku ja eetilise iseloomuga küsimusi,“ teatas Berni kunstimuuseum oma avalduses.

Gurlitti Müncheni korterist konfiskeeriti kaks aastat tagasi üle tuhande kunstiteose, mille hulgas olid näiteks Pablo Picasso, Henri Matisse'i ja Marc Chagalli tööd.

Gurlitt väitis alguses, et päris teosed seaduslikult oma isalt Hildebrand Gurlittilt, kes tegutses kunagi natside kunstikaupmehena.

Pärast kuid kestnud õiguslikku vägikaikavedamist nõustus Gurlitt eelmisel kuul kokkuleppega Saksa valitsusega, mille järgi uurivad eksperdid, kas mõni nendest töödest on natside röövitud, millele järgneksid tagastamisnõuded. Kõik kahtlustest vabastatud teosed tagastatakse Gurlittile. Baieri liidumaa justiitsministeerium teatas teisipäeval, et see kokkulepe on siduv kõigile Gurlitti võimalikele pärijatele.