Tänu sellistele lehtedele nagu freelancer.com või odesk.com on võimalik leida programmeerijaid üle maailma ja tänu sellele võib saada vajaliku tehnilise lahenduse kordades odavamalt kui Eestist tellides, kirjutab ajaveeb Digiabi.ee.

Aga enne, kui suure hooga sinna endale kasutajat tegema lähete ja mõne hindunoormehe palkate, kes lubab kodulehe valmis teha paarikümne dollariga, tasuks mõned asjad enda jaoks läbi mõelda.

Veebilehe ehitamine on nagu majaprojekt – kõigepealt on idee, siis on kavandid ja siis tuleb teha otsus materjalide suhtes ning alles siis palgata ehitajad.

Pole mõtet minna ehitajaid otsima, kui te ei tea veel täpselt, millist maja te tahate.

Aga kahjuks internetis näeb sellist käitumist tihti ja seetõttu leidub ka palju veebilehti, mille idee on olnud hea, aga teostus ei ole päris see, mis mõeldud.

Seetõttu enne kui hakkate üldse hinnapakuumisi koguma, tasuks mõelda läbi täpselt järgmised punktid:

1) Lehe minimaalne funktsionaalsus – ja seda väga detailselt

Kui võrrelda majaehitusega, siis see on nagu ehitus vundamendist katuseni – peate paika panema, kus on vaja elektrit ja kus asuvad uksed. Kas vannitoas on 1 või 2 kraani ja nii edasi.

Samas ei tasu selles etapis veel väga sügavuti minna teksti suuruse või esilehe pildi valikuga – see on umbes sama mõistlik kui enne vundamendiaugu kaevamist muretseda elutoa diivani kattevärvi pärast.

Aga kindlasti peaks olema valmis wireframe'id – ehk siis kavandid teie veebilehe jaoks, millistest lehtedest see koosnema hakkab ja mis info ja võimalused igal lehel on.

2) Lehe tehniline lahendus – ehk siis ehituses samaväärne materjalidega

Kas teil on eelistusi programmeerimiskeele osas – PHP, Java, Ruby jne –, võimalusi on tohutult. Või siis otsustate usaldada ehitajat ja tema soovitusi? Kas on oluline hind või kvaliteet?

Kus hakkate oma kodulehte majutama ja mis on sellest tulenevad püsikulud – näiteks PHP on hea lahendus, kui tahate lihtsat kodulehte, aga see ei pruugi olla parim lahendus, kui tahate teha mõnda Facebooki-taolist sotsiaalvõrgustikku.

3) Nõuded lehele

Kahjuks on nii, et te saate täpselt seda, mida üldjuhul kirja panete. Ja kui te ei pane kirja, et leht peaks olema responsive, siis suure tõenäosusega saate kodulehe, mida mobiiliga vaadata on tõeline piin.

4) Kuluplaan

Üks oluline asi on kindlasti ka see, et enda jaoks läbi mõelda kas olulisem on soodne hind kodulehe loomisel ja kõrgemad püsikulud hiljem või vastupidi.

Tänapäeval on väga palju huvitavaid valmistehtuid lahendusi, mida saab kerge vaevaga integreerida oma kodulehele (kirjade saatmised, fotode töötlus jne), aga tihti tähendab sellise valmislahenduse kasutamine seda, et igakuiselt peate arvestama paarikümne euro suuruse väljaminekuga iga sellise valmislahenduse peale.

Kui soovite, et teie leht teeks kõike ise, siis peate seda kindlasti ka töökirjelduses märkima ja arvestama, et iga lisafunktsionaalsus, mis vajab täielikku arendust, tõstab ka pakkumiste hinda.

5) Lisaks

Kuigi iga idee teostus on erinev, siis ikkagi tasuks näiteks vastata järgmistele küsimustele:

* Kas kasutajad peaksid ennast lehel registreerima?

* Mis funktsionaalsus on nähtav kõigile ja mis ainult registreeritud kasutajatele?

* Milliseid kirju peaks leht kasutajatele saatma (liitumisel, kui sõber liitub, tasuline pakett lõppeb, ostu kinnitus jne)?

* Kas veebikeskkonna-siseselt peaks olema võimalik sõnumite saatmine?

* Kas soovid kasutajatelt raha küsida ja kas tegu on ühekordsete maksete või püsimaksetega (subscription)?

* Mis infot kasutajad saavad sinu lehele lisada ja kuidas nad seda muuta/kustutada saavad?

* Kas ja kuipalju soovid ise kasutajate tegevust modereerida?

* Kas soovid lehte ainult ühes keeles või peaks kasutajad saama valida eri keelte vahel?

* Kuidas motiveerid kasutajaid oma teenuse kohta sõna levitama? (Viraalsus on eriti oluline, kui reklaamieelarve on piiratud)

* Mis on see funktsionaalsus, mis muudab sinu lehe paremaks konkurentide omast?

Kui sul endal puudub igasugune tehniline taust, siis tasuks kaaluda partneri leidmist, kes aitaks kogu selle ettevalmistusprotsessiga.

Nagu ehituse puhul palgatakse tihti inimene, kes teostab ehitusjärelvalvet, siis IT-lahenduse puhul on samuti oluline kontrollida toimuvat igal sammul ja esitada piisavalt küsimusi – ainult nii saab olla kindel, et tulemus on sarnane sellega, mida sa oma mõtetes näed.