Tihtilugu on projekti osalised olnud sunnitud väga suuri alasid omal käel vaatlema, mis võimalikke inimsäilmeid varjavate allakukkunud lennukite ja plahvatamata pommide otsingud märkimisväärselt aeglustab.

Tänu Scrippsi okeanograafiainstituudi ja Delaware'i ülikooli tipptehnoloogilistele mehitamata õhusõidukitele on projekt aga äsja saanud uue hingamise.

Nüüd saab BentProp suure osa vaatlustegevusest automatiseerida. Meediaportaali CNET andmeil avastati organisatsiooni hiljutise ekspeditsiooni raames kaks USA mereväele kuulunud lennukit.

Rühmituse jaoks, mis seni on vaid harva üksikuid avastusi teinud, on tegu murrangulise arenguga. Suurim tänavune läbimurre pole aga mitte lennunduslik, vaid veealune.

BentProp rakendas nimelt otsingupiirkondadest ruumiliste kajalokatsioonikaartide koostamiseks roboteid nimetusega Remus.

Kui masinad leidsid märke sellest, et piirkonnas võib asuda lennukivrakk, saadeti GoPro kaameraga varustatud sukelduja silmnähtavaid asitõendeid hankima.

Nüüdseks on rühmitusel ka parem ettekujutus sellest, kus on üldse mõistlik otsinguid läbi viia. Lennukite võimalike allakukkumispaikade leidmiseks on hakatud kasutama laserskannimistehnoloogia LIDAR abil tehtud ülesvõtteid ja statistilisi mudeleid.

Nii maal kui ka meres kasutas BentProp 3D Roboticsi toodetud oktokopter-droone, mis olid varustatud GoPro-kaamera ja infrapuna-kaameratega.

Mehitamata õhusõidukid kaardistasid keskkondi ja registreerisid soojussignaale, mida võivad kiirata jätkuvalt demineerimata pommid.

Ehkki maismaa-piirkonnad tuleb töörühmal ikka metallidetektoritega üle käia, andsid seiredroonid töötajaile senisest parema ettekujutuse sellest, kust oleks mõistlik alustada.

Otsimistöö nõuab jätkuvalt palju aega ning pole mingit kindlust, et seda saadab täielik edu.

BentPropiga koostööd teinud demineerimisühenduse Cleared Ground Demining juhi Stephen Ballingeri osutusel pole nii lahingutes kaduma jäänute säilmete otsingute kui ka kohalike elanike täielik kaitsmine vanade lõhkekehade plahvatuste eest tõenäoliselt saavutatav eesmärk.