Auto omanikuks on juba 13 aastat Eestis elutsev, üks kauni Vihula tänastest mõisahärradest, Inglismaalt, Walesi piirimailt pärit Paul Taylor. Muide, hetkel, mil Vihulasse jõuame, teeb härra ise oma uueks saanud vana autoga proovisõitu. Kõrvu kostab Ford T-lt tuttav mootoripõrin.

Mulle pakkus huvi, miks inglise džentelmen just sellist, ameeriklaste vana autot taastama asus? Loogiline oleks ju mõni soliidne Rolls või üüratu Bentley Blower. Eriti kui arvestada, et uunikum just ka mõisaaeda kaunistama saab. Kuid nii, nagu igal autol on oma lugu, saati siis veel autoklassikutel, on siingi lugu selles, et Inglismaal on see pisike sõjaväe maastur ülimalt populaarne. Seda „D-day“, 6. Juunil 1944 toimunud kurikuulsa Normandia dessandi tõttu.

Foto: Laas Valkonen / Motors24

Nukras seisus toorik leiti Tartu kandist

Piisab vaid guugeldada seda dessandipäeva ja ongi väljas ridamisi fotosid, kus väikesed džiipide esiisad nii meres kui rannaliival tuiskavad. USA Sõjaministeeriumi käsul Teise maailmasõja ajal üle kuuesaja tuhande eksemplari ehitatud maastureid peeti Inglismaal ka nende armee jaoks ehitatuna täielikeks kultusautodeks.
Loe edasi ja vaata arvukalt pilte Motors24 leheküljel