"8. aprillist lõpeb ära Windows XP tehniline tugi ja ei pakuta enam opsüsteemi turvapaiku ning muid tootetäiendusi, mis aitaksid arvutit ründevara vastu kaitsta," ütles Microsofti Baltikumi Windowsi tootejuht Andres Sirel. "Ilma hoolduspakettide ja toetuseta Windows XP käivitub ja töötab nagu ennegi, aga kindlasti on see rohkem haavatav."

Üks võimalus on endiselt kasutada viirusetõrjet, aga sellest kahjuks ei piisa. "Viirusetõrje võib ära hoida mõne talle tuntud pahavara arvutisse laadimise, aga see ei paranda arvuti turvavigasid," nentis Riigi infosüsteemi ameti infoturbeekspert Kaarel Jõgi. "Ajakohane ja toetatud operatsioonisüsteem pakub sellises olukorras palju tõhusamat kaitset."

Mida Windows XP-ga arvutiga edasi teha?

Variante on laias laastus kolm:

1. Kasutada Windows XP-ga arvutit edasi. See paneb arvuti ja selle kasutaja andmed ohtu, sest süsteem on haavatav viirustele ja pahavarale. Need võivad varastada inimese isikuandmeid või näiteks kreiidkaardinumbreid, samas võivad ka muuta arvuti osaks nn botnetist, millega korraldatakse küberrünnakuid. 

Ainus viis turvaliselt XP-d kasutada on juhul, kui arvuti pole mitte kunagi ühendatud internetti ja selle külge ei ühendata ühtegi mälupulka vms.

2. Panna arvutile peale uuem Windows. Mõistlik on Windows XP asemel peale panna Windows 7 või uuem Windows 8. Windwos 7 on ilmselt konservatiivsemale arvutikasutajale tuttavam ja käepärasem. Windows 8 on uuenduslikum ja moodsam.

Uue Windowsi valikul tuleks arvestada kahte asja. Esiteks, tegu on tasulise operatsioonisüsteemiga, mis tuleb osta. Teiseks peaks uurima, kas vana arvuti (kus praegu on XP) on uue Windowsi jaoks piisavalt võimas. Windows 8-ga ühilduvuse kontrollimiseks on Microsoft valmis teinud lausa eraldi programmi nimega Täiendusabiline.

Kui arvuti uuemat Windowsit välja ei vea, aga soov on ikkagi Windows 7 või 8-t kasutada, tuleb välja vahetada arvuti ise. Hea on see, et uut arvutit ostes tuleb Windows üldjuhul kauba peale.

3. Proovi mõnda teist operatsioonisüsteemi nagu Mac või Linux. Mac'i peale mõeldes võid vana XP-ga arvuti ära unustada, sest selle peale Maci OS tarkvara panna ei saa. Mac OS töötab ainult Apple'i enda arvutitel ja seega pead ostma uue või kasutatud Maci arvuti.

Linux on paindlikum, sellest on palju erinevaid versioone ehk distributsioone. XP aegumisega seoses on aktiveerunud eestikeelse versiooni Estobuntu tegijad. Estobuntu sisaldab kõiki elementaarseid programme arvuti kasutamiseks, s.h ID-kaardi tarkvara. Estobuntu tegijad on valmis XP aegumise puhul ka inimesi Linuxi peale minemisel abistama, selleks tasub nendega ühendust võtta nende kodulehe või Facebooki kaudu. Peale Estobuntu on veel hulk erinevaid Linuxi versioone, näiteks kiidetakse Minti.