Loomulikult ei ela kõvaketas igavesti, nii et kasutaja peaks kindlasti sellele usaldatud andmete varundamisele mõtlema.

Statistika põhjal võib öelda, et:

* välise kõvaketta elu on tõenäoliselt lühem kui paigalolevasse arvutisüsteemi kinnitatud isendil;

* kui kõvaketas saab puhata, sest arvutisüsteem on välja lülitatud, kujuneb elu tõenäolisemalt pikemaks;

* 5,1% kõvaketastest ehk iga kahekümnes ütleb üles esimese tegevusaasta jooksul;

* 90% kõvaketastest elab üle vähemalt kolm tegevusaastat;

* 80% elab üle vähemalt neli tegevusaastat.

Aga kui mõelda üldisele vastupidavusele, kes küll toodab usaldusväärseid kõvakettaid, mille puhul võid loota, et see niipea alt ei vea?

Samanimelist veebi-varundamisteenust pakkuv ameeriklaste firma Backblaze uuris asja ning esitab infot.

Nende uuring toimus 2013. a lõpus, selles osales 28 000 kõvaketast, mis talletasid kokku 80 petabaiti (80 000 terabaiti) kasutajate andmeid.

Kõvakettad pärinesid kolmelt suurelt tootjalt: Hitachi, Seagate (mõlemalt umbes 46% kõigist andmekandjatest), Western Digital (ülejäänud).

Osalenud kõvakettad olid väga erinevate vanustega, kuni neli aastat vastu pidanud veteranideni välja. Andmemahud jäid vahemikku 1-4 TB.

Uurime siis tulemusi:

Šanss, et kõvaketas tööaasta jooksul sureb: parim on Hitachi, peaaegu võrdselt hea on Western Digital, selgelt maha jääb Seagate, mille kõvakettad on esialgu vastupidavad, aga suremus kasvab ruttu pärast 18 kasutuskuud.

Ellujäämise tõenäosus kuude lõikes: põhimõtteliselt samad tulemused. Parim on Hitachi, kohe selle sabas on Western Digital, Seagate jääb mõlemale märgatavalt alla.

Konkreetsete mudelite vastupidavus: selles aspektis säravad eriti Hitachi GST Deskstar 5K3000 ja Deskstar 7K3000. Nende ellujäämise tõenäosus kolme tööaasta jooksul on 97-98%.

Kui tahate eriti suurt, aga vastupidavat kõvaketast, võtke Hitachi Deskstar 5K4000 (4 TB).

Jah, uuringule võib ette heita, et selles ei osale mõni suur tootja nagu Samsung või Toshiba. Aga siiski päris palju huvitavat infot, eks ole.