"Kuna erinevat infot terviseuuringute kohta on nii palju, siis selles valdkonnas orienteeruda on järjest raskem. Ka pole tavaline, et perearstid sellise pühendumisega patsientide eest hoolitseda jõuaks.

Nii tekkiski idee grupi perearstide ja eriarstidega maha istuda ja luua selline rakendus," selgitab TelleTi idee autor Teele Teder.

Miks ainult Android? "Tegime TelleTi kõigepealt Androidile sel lihtsal põhjusel, et selle tarkvara kasutajaid on kõige rohkem. Apple'i-seadmetele on meie rakendus veel algusjärgus.

Windowsi Phone'i peale pole hetkel veel mõelnud. Ilmselt peab enne ära ootama, kas TelleT on tarbijate arvates vajalik rakendus või mitte," ütleb Teder.

Kuidas äpp töötab

TelleT analüüsib kasutaja andmeid ning teavitab, millistes meditsiini-uuringutes (sh sõeluuringutes) ta osalema peaks.

Äpp kuvab "sõbralikus ja arusaadavas keeles" infot ka vajalike uuringute kohta: miks seda vaja on, kuidas registreerida, mida ettevalmistumiseks teha, mis uuringul toimub.

Et kasutaja hiljem ka oma tulemusi mäletaks, saab need oma sõnadega äppi kirja panna.

TelleT tuletab ka meelde, millal tuleks näiteks taas kolesterooli mõõta või rindkere-röntgenile suunduda.

Kuna meditsiinimaailm on pidevalt muutuv, hoiab TelleTi meeskond (Teder, kaks progammeerijat ja viiest arstist koosnev kolleegium) toimuval näppu pulsil; kõikidest muudatustest antakse rakendust värskendades märku.

Kuidas nad täpselt n-ö näppu pulsil hoiavad? Teder selgitab: "Eelkõige peame siinkohal silmas just sõeluuringuid ja sinna suunatavate inimeste sünniaastate sissekandmist (need muutuvad igal aastal).

Aga samuti ka uute uuringute sissekandmist ja/või asendamist, vastavalt sellele, kuidas meditsiinimaailm muutub.

Näiteks silmaarsti-külastust meil hetkel veel andmebaasis pole, sest ametlikes kanalites pole välja öeldud, et seal tuleks niisama kontrollis käia, rohkem on see siiani olnud vajaduspõhine.

Aga see võib mingil hetkel muutuda ja kui midagi sellist on vaja rakendusse sisse kanda, saabub TelleTi kasutajale tarkvaravärskendus!"

Foto: tootja

Miks mitte tasuline?

Fortet huvitas, miks sellisest kasulikust äpist tasulist varianti pole.

Teder: "Tasuline variant meeldiks meile ka, aga erinevad uuringud on näidanud, et tarbijaskond eelistab tasuta mobiilseid rakendusi ning on vastutasuks nõus nendes kuvatavate reklaamidega.

Lähtusimegi oma ärimudeli väljatöötamisel nendest arvukatest uuringutest.

Kui see konkreetne äpp tasuliseks muuta, võiks see sisaldada personaalse digi-arsti teenust (vastab küsimustele, annab soovitusi) või siis iseenda tervisliku seisundi määramise juhtnööre.

Need on ideed, mis on peast läbi käinud, aga kuna meditsiinilised uuringud on siiski kõige adekvaatsemad, siis otsustasime põhirõhu just neile panna ja on vähetõenäoline, et nende lisafunktsioonide kallal tööle hakkame."