On selliseid, mis pildistavad kehvapoolseid fotosid ja pildistaja loomingulist sekkumist ei salli. On aga ka selliseid, millega saab pildistada väga paindlikult ja praktiliselt sama ilusaid fotosid nagu suurte peegelkaameratega, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Pealtnäha on nad kõik aga sellised seebikarbi-pisikesed. Kuidas siis vahet teha, milline kaamera on hea ja milline mitte?

Siit leiad lihtsad juhised juhuks, kui tahad endale soetada kompaktkaamerat, mis pildistab ilusaid pilte.

Megapikslid – jälgi, et sa neid ei jälgiks!

Foto: blog.photopoint.ee

Kompaktkaamera pildisensor asub objektiivi taga ja salvestab pildi. Nii nagu vanasti salvestas pildi filmilint

10 aastat tagasi võis megapikslite arv veel näidata kompaktkaamera võimekust teha ilusamaid pilte. Tänapäeval see nii ei ole.

Lihtne soovitus on kompaktkaamerat ostma minnes megapikslitele üldse mitte tähelepanu pöörata. Miks?

Enamiku hetkel müüdavate kompaktkaamerate sensorite lahutusvõimed jäävad vahemikku 10-20 MP. Selleks, et vaadata fotot suurel Full HD ekraanil ja printida välja 10 x 15 cm paberfotosid, läheb meil vaja aga ainult 3 MP suurust pilti. Selleks, et printida välja A4 suuruses fotot, läheb meil vaja 10 MP suurust fotot.

Võid nüüd endalt küsida – kui tihti sa prindid enda digipiltidest paberfotosid, mis ületavad A4 mõõdud?

Kui mitte, siis on kogu see pildiinfo, mis ületab 10 MP, kasutu. See kasutu info aeglustab fotode laadimist ja võtab väärtuslikku ruumi arvuti kõvakettal.

Muidugi võib teatud koolkond rõhuda nüüd megapikslite vajalikkusele argumendiga "Siis saab pildistatud fotot croppida".

See "croppida" on aga pikem teema. Lühidalt võib siin märkida, et alati tuleks pildistada nii, et oleks vaja võimalikult vähe lõigata. Ka suure megapikslite arvuga pildi lõikamine (eriti just kompaktkaamerate puhul) pildikvaliteedile midagi head ei too.

Niisiis ei ole megapikslite arv oluline. Esiteks seetõttu, et meil ei ole nii palju megapiksleid vaja. Teiseks võib märkida, et üldjoontes on vähem megapiksleid parem ka pildikvaliteedile.

Mida enam piksleid kompaktkaamera pisikesele sensorile mahutatud on, seda pisemad need pikslid on. Pisemad pikslid on suurematega võrreldes aga vähem valgustundlikumad ja väiksema dünaamilise ulatusega.

See tähendab et fotod tulevad hämaramas kehvema kvaliteediga ja kontrastsetes valgusoludes jääb osa pildist liiga tumedaks või heledaks.

Seetõttu ei ole kompaktkaamerate väikestele sensoritele eriti mõistlik pigistada võimalikult palju piksleid. Vähem on parem.

Loe täisteksti saidil Photopointi ajaveeb.