Asja võib kirjeldada umbes nii, et kõik ekraanile jõudev tundub võlts ja veider ning paneb mõnel isegi "kõhus keerama".

See nähtus eksisteerib täiesti reaalselt, mitte ainult kaebaja peas, ning kannab nime seebiooperiefekt.

Väljend tuleneb kunagistest odavatest "teleseepidest" ehk ruttu ja suures koguses toodetud telesarjadest, mille salvestamine toimus tihti odavate videokaameratega.

Aga miks osad tänapäevastest kõrglahutusega teleritest peaksid sellise sugugi mitte realistlikuna mõjuva kvaliteediga pilti kuvama?

Probleem seisneb LCD-ekraanitehnoloogias, täpsemalt selle puudujääkide tõttu tekkivas nähtuses motion blur.

Sellest pole päris vaba ükski LCD-ekraan ja see tähendab visuaalse poole (osalist) ähmastumist, eriti kiiresti liikuva pildi puhul.

LCD-ekraaniga HD-telerite tootjad püüavad ähmastumisega eri nippide abil võidelda. Kvaliteetsed telerikomponendid ja kiired protsessorid suudavad pilti tõesti palju sujuvamaks muuta, sest lisavad kaadrite vahele nende põhjal loodud lisakaadreid.

Juttude põhjal tundub, et vähemalt 120 Hz värskendussagedusega telerid on piisavalt võimekad, et alati teravat pilti esitada.

Siin tuleb siiski suuresti tänada sisutootjate kvaliteetset tööd, kuna näiteks kõrglahutusega ja 30 kaadrit sekundis lippav spordiülekanne on piisavalt "rikkalik", et kvaliteetne teler suudaks sellele kiiresti vajalikke lisakaadreid toota.

Foto: AP

Asi on halvem igapäevastes tingimustes. Enamus teleriekraanile jõudvast sisust on filmitud siiski kiirusega 24 kaadrit sekundis, mis ei näe 120 Hz või isegi 240 Hz värskendussagedusega teleri ekraanil eales nii sujuv välja kui 30 või 60 k/s sisu. Või see, mida kinoekraanil näeme.

Õnneks sisaldavad paljud telerid asja mahendamiseks midagi õige lihtsat. Nimelt saab valida eri vaatajaprofiilide vahel (filmidele / tavasisule vms), mis pildi sujuvamaks muutmise lahendusi vastavalt sisule kohendavad või välja lülitavad.

Need algoritmid kannavad eri tootjate seadmetes eri nimesid. Samsungil võib see olla Auto Motion Plus, LG puhul TruMotion, Sonyl MotionFlow jm.

Kui kohe midagi sobivat silma ei hakka, loe õpetust või näpi ekraanil olevat menüüd, kuni leiad märksõnu stiilis motion smoothing, motion, smoothing, judder vms. Seal peaksid siis asuma täpsemad võimalused.

Filmi- ja veel rohkem videomängude tootjad kasutavad blur motioni efekti ka meelega, et näiteks autoga kihutamist stiilsemalt esitada. Kuid see on juba teine teema.