Inimesed, kes tahavad SpaceShipTwo reisijatena kosmose piirile tõusta, et seal kaaluta olekut ise ära proovida, on enamikus juba mitu aastat tagasi teinud 260 000-dollarilise sissemakse. Ja neid on järjekorras "enam kui 600", nagu Virgin Galactic ome leheküljel teatab.

Kuid selgub, et hiinlaste sissemakseid vastu ei võetud, nagu CNN avastas Twitteri kaudu.

Kuna USA seadused loevad WhiteKnightTwo ja SpaceShipTwo lennukite mootorid raketitehnoloogia alla kuuluvaks, siis kehtivad teatud piirangud riikide kodanikele, kellega USA-l just kõige paremad sidemed ei ole. Ja hiinlaste spionaaži hoogustumisest on viimastel aastakümnetel olnud järjest teateid.

Küsimus ei olegi selles, kas need Hiina uusrikkad ärimehed, kellel veerand miljonit dollarit pillata on, ka tegelikult võiks midagi lubamatut selles lennukis istudes teada saada. Küsimus on pigem selles, kas ja kui palju on Virgin Galactic sunnitud oma reisijaid teenindades just USA seadustest kinni pidama.

Esialgu on nendele lendudele kasutada vaid USA-s asuv Spaceport America, samas kui on ammu räägitud ka teise kosmodroomi ehitamisest Rootsi, Kirunasse. Praegu igatahes Hiina kodanikud piletit osta ei saa.

Testilennud käivad juba mõnd aega, esimesi reisijaid loodetakse 110 kilomeetri kõrgusele kosmosesse viia juba sel aastal. Seal on neil vaid napp kuus minutit aega kaaluta olekus šampust juua (ning loodetavasti mitte oksendama hakata), kuni lennuk alustab juba paratamatut laskumist. Ja on kuulda ka palju kriitikat, et selle lennu piletid siiski pole nii suurt raha väärt.