Hetkel võidutseb veebi- ja kodukino maailmas endiselt täis-HD, mida 4K aga piksliarvu poolest neljakordselt ületab.

See tähendab lühidalt senisest palju teravamat pilti, kuigi ega keegi täis-HD teravuse üle ka väga ei nurise, eks ole.

Maailm peab siiski edasi liikuma ja võimaldama tootjatel millegi uuega raha teenida. 4K-võimekusega telerid muutuvad kiiresti odavamaks, monitorid ja lähemas tulevikus ilmuvad mobiil- ja nutiseadmed ilmselt ka. Puudub vaid üks: hulgaliselt 4K-sisu, mida nende abil imetleda.

Õnneks võib selles aspektis kiireid muutusi oodata. YouTube avas eraldi 4K-kanali, Netflix hakkab valitud uut sisu (nagu telesari "House of Cards") tootma-edastama ka 4K-s...

Nüüd tahaks veel kuskilt hulgaliselt 4K-filme saada, eriti kuna läänes levinud ja ülipopulaarne videostriiminguteenus Netflix end eestimaalasele ei paljasta, vähemalt legaalsete võtetega.

Ja siin tulevadki mängu Blu-ray/4K hübriidkettad, mis aitavad neid, kes ei saa 4K-sisu voogedastuse kujul.

Standardit arendav ühenduse esindajad on teatanud, et 4K on juba Blu-ray spetsifikatsioonidele lisatud. Millal uudses vormingus filmid kättesaadavaks muutuvad, on juba ilmselt suurstuudiote kätes.

Blu-ray aitas ka resolutsioonil 1080p (täis-HD) kodukasutaja filmi/video-vallas esikohale tõusta, nii et 4K võib siit tulevikule mõeldes tõsist abi loota. Eriti kuna 4K/Blu-ray plaat ei nõua uue pleieri soetamist.

Küll aga ei maksa neil kaua viivitada, sest üldine trend liigub ikkagi striimingu, mitte Blu-ray jätkuva valitsusaja või isegi hetkel nii levinud allalaadimise suunas.

Foto: tootja

Muide, arenenud läänes on juba müügile jõudnud esimesed Blu-ray plaadid, mis kannavad märget mastered in 4K.

See termin ei tähenda aga täisverelist 4K-pilti, vaid Full HD-d (1920 x 1080), mis teisendatud ehk skaleeritud ultrakõrglahutuseni (3840 x 2160).

Skaleerimine on võimalik, kui nii Blu-ray pleier kui ka vastuvõtuekraan toetavad 4K-d. Pilt muutub seeläbi tõepoolest natuke teravamaks, mis on tajutavam liikuva pildi puhul, mitte netist leitavatel võrdluspiltidel.