Keiser Hadrianuse peaaegu 2000 aastat vana, Roomast idas paiknev maavaldus oli hiiglaslik nii maa peal kui ka maa all, selgitab ajakiri Imeline Ajalugu.

Hiljuti avastati sealt 800meetrine maa-alune tunnel, milles arvatavasti liikusid omal ajal keisri tuhanded orjad.

"Villa suursugusus on näha ka maa all," ütles peaarheoloog Vittoria Fresi ajalehele Il Messaggero.

Juba mõnda aega teadsid arheoloogid, et Hadrianuse villa all peab olema käikude võrgustik, kuid vastavastatud kolmemeetrise läbimõõduga tunnel on omataoliste seas suurim.

Tunnel avastati tänu põõsa varjust leitud nn langatuslehtrile. Selle juurest avastati väiksem sissepääsukäik, mis oli omakorda seotud suure tunneliga.

Foto: Wikimedia Commons

Hadrianus alustas villa rajamist Roomast 30 kilomeetri kaugusele Tiburisse (nüüd Tivoli) peagi pärast seda, kui sai 117. aastal keisriks.

Aastatega kasvas maavaldus hiigelkompleksiks, kus oli vähemalt 30 suuremat hoonet, sh paleed, termid, teatrid ja raamatukogud. Kogu territoorium vastaks mõõtmetelt ca 150 jalgpallistaadionile.

Valduse igapäevane korrashoid nõudis sadu orje, kes pidid hoonete vahel liikuma. Et keiser ja tema külalised ei peaks askeldavaid orje nägema, lasi Hadrianus kaevata käigud, mis ühendasid paljude hoonete keldreid.

Tunneli suuruse järgi hindavad eksperdid, et keisri orjad said seal sõita ka kaarikutega, et näiteks küttepuid vedada.

Praeguseks on arheoloogid kompleksi all kaardistanud umbes kolme kilomeetri jagu tunneleid. Arheoloogidele on tegemist tähtsa leiuga, kuna paljud kompleksi maapealsed hooned on hävinud.

"Maa-alused käigud aitavad mõista maapealseid struktuure," selgitas Fresi. Arheoloogid loodavad, et esimestele ekskursioonidele Hadrianuse orjade tunnelitesse pääseb juba mõne kuu pärast.