Jaanuar on mängumaailmas pigem vaikne. See tekitab kirjastajates soovi tuua juba ilmunud teoseid uutele platvormidele, mida tavatihedusega konkurentsi puhul vast ei söandaks.

Sellised on jaanuaris näiteks uue põlvkonna konsoolidele ilmuvad Tomb Raider: Definition Edition ja Don't Starve, aga ka Metal Gear Rising: Revengeance arvutile.

Ainuke uus suur tulija on Might & Magic X, mis annab tootja Ubisoftile võimaluse tõestada, et nad ei kavatse kuulsat vana rollikasarja häbiga surra lasta. Eelmine, üheksas osa ilmus 2002. aastal ja sai proovijatelt kõvasti kaigast, millele järgnes pikk vaikus.

Kuna muutunud on nii Might & Magicu kirjastaja kui ka arendaja, ei oska 10. osa kvaliteedi suhtes spekuleerida.

Natuke murelikuks teeb, et seeria on usaldatud sakslaste firmale Limbic Entertainment, mis pole seni midagi valmis saanud või vähemalt välja toonud.

Sakslased on kahtlemata põhjalikud, aga rollikameistritena keskpärased. Isegi suurim sealne vastav edulugu, Gothic, vajab laiema tähelepanu nimel tulevikus poleerimist ja lihvimist.

Siit mugav nimekiri mängudest, ilmumisaegadest ning millal midagi klipis näha saab:

2. jaanuar
Sonic & All-Stars Racing Transformed (iOS, Android) - 0:05

7. jaanuar
Don't Starve: Console Edition (PS4) - 0:27

9. jaanuar
Metal Gear Rising: Revengeance (PC) - 1:12

14. jaanuar
The Banner Saga (PC, Linux, OS X, iOS, Xbox 360 / XBLA) - 1:48

15 jaanuar
Assassin's Creed Liberation HD (PC, PS3 / PSN, Xbox 360 / XBLA) - 2:25

23. jaanuar
Might & Magic X: Legacy (PC) - 3:10

24. jaanuar
Dragon Ball Z: Battle of Z (PS3, PS Vita, Xbox 360) - 3:49

28. jaanuar
Rekoil (PC) - 4:23
Tomb Raider: Definitive Edition (PS4, Xbox One) - 4:46

29. jaanuar
Rekoil: Liberator (Xbox 360 / XBLA) - 4:23

Videogamers.eu kuukokkuvõttest on paraku mingil põhjusel välja jäänud kolm iseenesest tähtsat teost.

Kuna nende ilmumisajaks on hetkel märgitud vaid "jaanuar 2014", võib ilmselt karta, et need ei pruugi siiski käesoleval kuul ilmuda.

Mina mainin siiski nimeliselt ära:

Broken Age: Act I

PC, Linux, OS X, iOS, Android, Ouya

Foto: tootja

Vanameister Tim Schafer valmistas jälle hiirekliki-seiklusmängu – see on žanr, tänu millele ta üldse kuulsaks sai.

Tema viimane selline teos oli seiklusfännide ülistatud, aga ilmudes läbi kukkunud Grim Fandango (1998). Seekord oli mees targem, toob uue töö nii eri arvutitele kui ka veel lisaplatvormidele nutiseadmetest Ouyani.

Broken Age leidis ilmumiseks sponsorid ühisrahastussaidil Kickstarteris ja valmib kahes jaos; teist oodake mõne kuu pärast.

Vahepeal sepitses Schafer aga Double Fine Productionsi eesotsas kenasid ja kompaktseid, aga sisuliselt pigem vähemambitsioonikaid teoseid nagu Psychonauts.

* Broken Sword: The Serpent's Curse – Episode 2

PC, Linux, OS X, iOS, Android, PS Vita

Milline kokkusattumus: veel üks hiirekliki-seiklusmäng modernses kuues, mis ilmub kahes jaos ja leidis rahastuse Kickstarteris.

Esimene jagu ilmus detsembris ja pälvis kriitikute heakskiidu. Jätkuosa võib siis loota jaanuari jooksul.

* Halo: Spartan Assault (Xbox 360)

Foto: tootja

Isomeetrilises vaates (maakeeli vast kribu-krabu-pealtvaates?) märul, mis Halo põhiliini väljalasetega kindlasti konkureerida ei suuda.

Microsoft lootis Spartan Assaultiga turgutada Windows Phone 8 ja Windows 8 keskpärast eksklusiivide valikut, aga toob selle nüüd vaikselt samuti Xboxile: jõuludeks One'ile, nüüd siis 360-le.

Ameeriklaste 343 Industries ongi hetkel põhifirma, kellele Microsoft on Halo sarja käigushoidmise usaldanud. See ei päästnud Spartan Assaulti siiski aga leigest vastuvõtust.