Ajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud juhtkirjas väidetakse aga, et toidulisandite ja multivitamiinide pruukimine krooniliste tervisehäirete ennetamise eesmärgil pole muud kui raha mahaviskamine.

"Kogu see tööstus rajaneb dokumenteerimata teabel (ingl anecdotal evidence) — inimesed lihtsalt räägivad, et ühe või teise tableti võtmine parandab nende enesetunnet," rääkis üks juhtkirja autoreist, Johns Hopkinsi ülikooli arstiteaduskonna meditsiini ja epidemioloogia professor dr Edgar Miller.

"Selliseid väiteid põlistatakse. Kui neid aga teaduslikult kontrollida, selgub, et pikas perspektiivis ei kinnita miski nende mikrotoitainete täiendava manustamise kasulikkust. Need ei pikenda eluiga ega enneta ei insulte ega ka südamerabandusi."

Juhtkirjas esitatud väited rajanevad kolmel uurimusel, mille raames analüüsiti multivitamiinide tõhusust üle 65-aastaste meeste südamerabanduste ja vähktõbede ennetamisel ning kognitiivse soorituse parendamisel. Kõik kolm uurimust ilmusid samas ajakirjanumbris.

California Berkeley ülikooli toitumisteaduste ja epidemioloogia professori Gladys Blocki hinnangul ei hõlma ükski kolmest uurimusest aga korrektset läbilõiget Ameerika elanikkonnast.

Prof Block, kes on eluaeg uurinud konkreetselt C-vitamiini mõjusid haigusriski-teguritele, väitis, et enamikku ameeriklastest kimbutab alatoitumus, kuna nende toiduvalik on ebatervislik ja seetõttu ei saa nad toidust kätte kõiki vajalikke vitamiine ja mineraale.

"Kaks kolmandikku meist on ülekaalulised; veerandil üle 50 aasta vanustest on rohkem kui üks krooniline tervisehäire," kommenteeris ta.

"Arvestatav osa rahvastikust pole rangelt võttes hea tervise juures.
Alati eksisteerib arvukas vähemus neid, kes ei saa toidust kätte piisavalt palju vajalikke mikrotoitaineid. Multivitamiinid aitavad kompenseerida meie kesist toiduvalikut."

Foto: AP

USA loodus- ja mahekaupade, sh vitamiinide jm toidulisandite tootjate huve esindava ühenduse Natural Products Association (NPA) vanem-asepresident Cara Welch nõustus prof Blockiga.

"Nüüdisajal valdava elustiili juures on üsna tavaline, et toiduvaliku tasakaalustamisega ei nähta vaeva ning isegi kui toiduvalik on tasakaalus, pole mõnede toitainete vaegused ometi välistatud," mainib ta.

USA vitamiinide ja toidulisandite tööstus, mille populaarseimateks toodeteks on just multivitamiinid, teenib aastas ligi 12 miljardit dollarit kasumit.

"Multivitamiinid korrigeerivad toiduvalikust johtuvaid puudujääke organismis," kinnitas Welch. "Me ei usu, et need kõigi hädade vastu aitavad, nagu too juhtkiri mõista annab."

Prof Miller pole siiski nõus väitega, et uurimused ei esinda adekvaatselt elanikkonna keskmist.

Valimisse ei hõlmatud inimesi nende toiduvaliku kvaliteedi alusel, selgitas ta, lisades: "Eeldatavasti oli katsealuste toiduvalik ameeriklastele tüüpiline. Toidulisandite võtmine kesise toiduvaliku täiendamiseks ei anna tulemusi."

"Mõned elanikkonna allrühmad siiski vajavad toidulisandeid," möönis prof Miller. "On neid, kellel on mõne toitaine vaegus või probleeme mikrotoitainete imendumisega; raseduse ajal aitavad lisandid ennetada hüdrotsefaaliat, ajusonga jm neuraaltoru defekte.

Vitamiinidel on tõepoolest mõned üksikud näidustused, mille puhul neid patsientidele ka välja kirjutatakse."

Lisaks nentis prof Miller, et eeldatavasti luid tugevdava D-vitamiini ja oomega-3-rasvhapete, k.a eikosapentaeenhappe (EPA) ja dokosaheksaeenhappe (DHA) küsimus on esialgu lahtine.

Prof Miller avaldas arvamust, et tõenäoliselt antud uurimused kliinilistesse standarditesse muudatusi ei too ning et toiduvalik ja kehaline treening jäävad ka edaspidi tervisliku elustiili alustaladeks.

Viimase väitega on nõus ka prof Block, kes ütles: "Sööge puu- ja köögivilju!"