Eelmisel aastal sõitis üks Hiina kalalaev Tubbatha korallrahu otsa Filipiinidel esisel, aga et veel UNESCO maailmapärandi objekti kahjustamisest vähe oleks olnud, leidis Filipiinide rannavalve nende laevast 400 kasti soomusloomade lihaga. Sihtpunktiks oli nähtavasti kas Hiina või Vietnam, kus kasvav uusrikaste klass loomulikult ei taha piirduda millegi tavalise söömisega.

Soomusloomade
pole tavaliselt nii suurt tähelepanu pälvinud, kui näiteks elevantide või ninasarvikute oma, aga sellest on saanud uus kuritegelik majandusharu.

Ainuüksi mullu:

  • Prantsuse võimud konfiskeerisid 50 kilo soomusloomade koorikuid, mida üritati Charles De Gaulle lennujaama kaudu Kamerunist Vietnami viia.
  • Vietnami võimud said vahele 6,2 tonnile soomusloomade lihalaadungile, mida veeti Indoneesiast nende riiki.
  • India politsei peatas 300 soomuslooma koorikute salaveo
  • Tai politsei peatas auto, milles veeti 102 soomuslooma

Aastaga saadi jälile ligemale 10 000 soomuslooma salakaubaveole. Ainuüksi Borneol Sabahi provintsis tapeti 21 kuuga 22 000 soomuslooma.

Soomusloomaliikidest kaks on juba kantud rahvusvahelisse punasesse raamatusse, ülejäänud kuus on tõsises ohus samuti sinna sattuda. Aga kui seni peeti soomuslooma Aafrikas vaid ajutiseks toiduaineks, siis Hiina ja Vietnami kasvav nõudlus on selle tõeliselt hinda ajanud: 7000 dollarit iga looma pealt.