Mis loomulikult tähendab seda, et aeg on valmis kirjutada üks väike ülevaade. Miks väike? Seepärast, et paljud mängurid täna ei viitsi pikka ülevaadet lugeda.

Seetõttu üritan endast anda parima ning mitte väga pikalt ja üksikasjalikult kirjutada. Kuidas see õnnestub, on omaette küsimus.

Konsool ise

Lõpuks siis on esimestel tellijatel käes see oodatud uus mängukonsool, vabandust, meelelahutuskeskus - Xbox One.

Konsool ise on veidikene suurem kui Xbox 360, kuid üsna kerge. Olles oma konsooli 21 novembri öösel vastu 22 novembrit kätte saanud, võtsin ma loomulikult selle kähku karbist välja ja ühendasin juhtmed ära.

Konsool ise on klassikalise stiiliga ja näeb seetõttu päris kena välja.

Esimene positiivne üllatus oli, et konsool on vaikne. Ja kui ma ütlen vaikne, siis ma tõepoolest mõtlen vaikne. See tähendab, et isegi keset ööd vaikses ruumis ei ole konsooli kosta.

Järgmisena sai loomulikult riik, keel paika ja koduvõrgust konsoolile IP aadress hangitud. Seejärel läks esimese päeva süsteemiuuenduse alla laadimiseks.

See oli koht, kus ma ootasin ebameeldivaid üllatusi. Eks me kõik tea, mis juhtus Sony PS4 esimese päeva uuenduste ja PSNiga. Üllatuseks aga tuli 500 MB suurune süsteemiuuendus üsna kiirelt alla.

Foto: tootja

See probleem lahendatud, konsoolile restart tehtud, sai hakata ülejäänud infot sisestama. Sealhulgas nii oma kasutaja kui ka teiste pereliikmete kasutajad Xbox Live'is. Ja kes veel pereliikmete hulgas kirjas polnud, siis need sai nüüd ka lõpuks sinna lisatud.

Ja loomulikult sai siis uus Xbox One märgitud kodukonsooliks. Selle aktiveerimine võimaldab kõigil kasutajatel kodukonsooli peal saada ligi Xbox Live Goldi teenustele. Kaasa arvatud siis, kui Xbox Live Goldi ostnud kasutaja ise pole sisse logitud.

Konsooli mürataseme juurde veel korraks tagasi tulles. Siis sai 2-3 ööpäeva konsooli järjest sees hoitud ja erinevad pereliikmed mängisid agaralt uusi mänge.

Peale tundidepikkust mängimist ei kosta endiselt mingit müra. Et konsool ikka töötab, annavad tunnistust televiisorist tulevad helid ja ekraanil liikuv auto, mingit müra aga kosta ei ole.

Lisaks on sul võimalus oma Xbox One'i konsooliga ühendada HDMI sisendi kaudu oma TV-karp või mõni teine HDMI väljundiga seade, näiteks sinu sülearvuti.

TV-karbi konsooliga ühendamine võimaldab sul edaspidi mängida ja samal ajal kõrvaloleva väikse ekraani pealt ühe silmaga jälgida, mis TV'st tuleb. Abiks võimalus, kui näiteks ootad, millal su lemmiksaade algab või teed lihtsalt reklaamipauside ajal "aega parajaks".

Pult

Foto: AFP

Xbox One'i puldi nuppude asetus on jäänud samaks mis Xbox 360 puldi puhul. Ära on ainult kadunud numbrid ühest neljani, mis seal rohelise tulukesega tähistavad, mitmes antud pult või mängija on.

Nupud puldil on sujuvamad ja mugavad kasutada. Kogu pult sobib mugavalt kätte, olles proovinud nii Xbox 360, PS3 ja PS4 pulti, siis Xbox One'i pult annab kasutusumugavuse poolest neile kõigile kolmele silmad ette.

Lisaks on puldil infrapunasensor mis suhtleb Kinectiga ja suudab seetõttu tuvastada mängija ja tema istekoha. Näiteks split-ekraanil mängides on see väga mugav funktsioon.

Kinect

Uus Kinect on kindlasti tehnoloogiliselt kõvasti edasiarenenud, kuid uue Kinecti ja Xbox One'i süsteemi juures on päris mitmeid agasid.

Päris mitmed neist on harjumatud ja kohati lausa segavad. Näiteks iseenesest on ju tore, et Kinect tuvastab, kes pulti hoiab, KUID juhul kui laps palub sult abi? Või vastupidi, sina palud mõnes mängus lapse abi?

Sellisel juhul võib puldi kasutaja tuvastamine üsna ebameeldiv funktsioon olla ja sa avastad end kiirelt seda välja lülitamas.

On siiski ka positiivseid asju, näiteks Need for Speed Rivalsit mängides on Kinecti häälkäsklused ühed väga abiks asjad. Ei kujuta end ette läbi menüü kaarti uurimas, vastaseid kaardilt otsimas või otsimas uusi punkte. Eriti arvestades, et selles mängus pausi ei ole.

Kui kedagi parajasti taga ajad, siis ei ole võimalik mängu pausile panna ja samast kohast jätkata. Kui sul on pausi vaja, siis tasub end kuhugi ära parkida või garaaži minna. Seetõttu ongi häälkäsklused selles mängus igati vajalik ja mugav funktsioon.

Kuid jälle ei saa siinkohal ka ilma miinuseta hakkama. Juhul, kui ruumis on rohkem inimesi ja sa nendega parajasti vestled, siis võib Kinect sinu vestlusest vahel mõne sõna välja korjata ja seda käsuna kasutada.

Ei ole mitte meeldiv kurvi kihutades avastada end järsku taha või kõrvale vaates. Siinkohal aitaks, kui mängus oleks samuti lisatud käskude ette baaskäsk, nii nagu see mujal Xbox One'i peal toimib.

Uus Kinect suudab häälkäsklustest palju paremini aru saada kui vana. Ja karjuda tema peale pole vaja. Vastupidi, kui sa karjud üle ruumi XBOX, siis suure tõenäosusega otsustab Kinect sind lihtsalt ignoreerida. Räägi rahuliku normaalse häälega ja Kinect kuuletub palju paremini.

Soovi korral võid isegi sosistada ja Kinect suudab ilusasti tuvastada, mida ütlesid. Nii et ei mingit karjumist, ega teilegi ju meeldi kui teie peale karjutakse ja Kinect pole siinkohal erand. :)

Foto: tootja

Väga abiks on Kinecti häälkäsklused, kui soovid mängu ajal teisi asju või aplikatsioone avada. Näiteks "XBOX Skype" toob sind kiirelt Skype'i või "Xbox answer" vastab sinu Skype'i-kõnele.

Või mänguritele on kindlasti abiks sellised käsud nagu "XBOX snap DVR" või "XBOX record that", mis võimaldavad kiirelt sinu eelnevast mängust video salvestada.

Või kui mängus hätta jääd, siis "XBOX snap machinima / youtube" aitab otsida videosid, mis selgitavad kuidas antud kohas edasi saada.

Ja kui on vaja heli vaiksemaks või kõrgemaks keerata või hoopis hääl maha võtta, siis ei pea hakkama TV pulti otsima, vaid piisab, kui kasutada käsklusi "XBOX volume up/down" ja "XBOX mute/unmute".

Kui sa aga siiski oled otsustanud Kinecti mitte kasutada, siis on sul võimalik oma seadete alt Kinect välja lülitada.

Dashboard

On neid kes vihkavad Xbox One'i dashboardi, enamasti need, kes seda kasutanud pole. Ja on neid, kellele see meeldib.

Foto: tootja

Üldjoontes on tegemist samasuguse dashboardiga nagu Xbox 360-l. Aknaid on ehk veidi vähem. Ja loomulikult on võimalik oma ekraanile lisada ja eemaldada neid asju, mida soovid või ei soovi.

Üldpilt on dashboardil täitsa korralik. Kasutada on seda samuti hea mugav. Aga veidi tühi on. Tegemist on uue värske konsooliga, ning mänge ja äppe ei ole veel eriti palju jõudnud välja tulla.

Siin ja seal on selgelt aru saada, et kogu süsteem on poolik ja alles arendamisel. Minu jaoks puuduvad sellised elementaarsed asjad nagu oma mängude või äppide nimekiri.

Tõsi, see on siiski olemas, aga kujul, kus kõik mängud ja äpid on pandud kokku. Isiklikult eelistan neid siiski eraldi näha. Lisaks sooviksin ma neid sorteerida nii tähestiku kui kasutuse järgi. Nii nagu see toimib Xbox 360 peal. Või siis uute mängude ja äppide nimekiri.

Samuti tahaks teha selgelt vahet, mis mul juba on installeeritud ja mis mitte. Rääkimata sellest, et ma tahaks näha kõiki saadaolevaid äppe.

Kahjuks hetkel ei taha olemasolev süsteem täielikku nimekirja näidata. Esialgu puudusid mul valikutest YouTube, Skype, ja teised äpid. Tuli panna kinni, teha lahti, kuni nimekirjas olevad äpid vahetusid ja sai soovitud äpi installeeritud.

Ja selliseid pisiasju, mis mind häirivad, on veel. Jääb üle vaid loota, et süsteem areneb ja juba järgmisel aastal töötab enamus sellest nagu võiks.

Teisi Xbox Live'i kasutajaid on sul võimalik nüüd oma nimekirja lisada piiaramatu hulk. Aga ainult tuhat neist võivad/saavad olla sinu nn sõbrad. Twitteri-sarnases uudistevoos saad näha, kes mida mängib, mis achievementid on lahti lukustanud või pildi või video lisanud.

Uuendatud on ka Achievement-osa. Kuigi uued pildid jne on ilusamad, siis kas asi on harjumuses või milleski muus, aga ma eelistan Xbox 360 versiooni One'i versioonile. Xbox 360 peal on see osa nagu silmaga haaratavam ja arusaadavam.

Achievementile on lisatud ka väljakutsete süsteem (Challenges). Nende eest punkte ei saa, kuid nende tegemisel võib saada erinevaid auhindu nagu näiteks mängule lisa-DLC või muid asju.

Mänguvalik

Uus süsteem pakub võimalust mängu alustada juba siis, kui alla on laaditud ja installeeritud 20-50% mängust. Mis suuremate mängude installeerimise puhul on kahtlemata positiivne.

Foto: tootja

Mängud Xbox One'i peal on ilusad ja erksate värvidega. Näiteks Ryse: Son of Rome (ülaloleval pildil) näeb võrratult ilus välja, ja taustalugu teeb sellest minu üheks lemmikmänguks Xbox One'il. Ja uue puldiga on lausa lust kihutada ringi Forza Motorsport 5-s või Need for Speed Rivalsis.

Zombisõpradele on Dead Rising 3 ja neile, kel näpp kibeleb päästikut vajutama ning puldist maksimaalset võtma, on Battlefield 4 ja Call of Duty Ghosts.

Ilma ei ole jäetud ka kaklusmängude sõpru, Killer Instinct on mäng, mis tuleb tasuta koos ühe tegelasega. Lisategelase puhul tuleb aga rahakott välja otsida.

Esimese päeva Xbox One'i mängude nimekiri:

* Angry Birds: Star Wars
* Assassin's Creed 4: Black Flag
* Battlefield 4
* Call of Duty: Ghosts
* Crimson Dragon
* Dead Rising 3
* FIFA 14
* Fighter Within
* Forza Motorsport 5
* Just Dance 2014
* Killer Instinct
* Kinect Sports Rivals Preseason
* LEGO Marvel Super Heroes
* LocoCycle
* Madden NFL 25
* NBA 2K14
* NBA Live 14
* Need For Speed: Rivals
* Powerstar Golf
* Ryse: Son of Rome
* Xbox Fitness
* Zoo Tycoon
* Zumba Fitness World Party

Microsoft lubab, et Xbox One'i kasutajaid ei jäeta kuivale ning uued mängud on tulekul. Täpset ajakava ei ole Microsoft veel kahjuks tutvustanud, kuid kinnitab et järgmise kuue kuu jooksul tuleb palju uusi mänge.

Kokkuvõte

Üldises plaanis on tegemist kindlasti ühe hea mängukonsooliga (loe: meelelahutuskeskusega) mänguturul. Kuid kas ta on oma hinda väärt?

Kui võrrelda teiste seadmete ja hindadega turul, siis võib julgelt vastata: JAH. Ning ilmselt arvavad seda paljud mängurid, sest nõudlus Xbox One'i järele on hetkel suurem kui Microsoft suudab täita.

Esimese 24 tunni jooksul müüdi üle 1 miljoni konsooli. Ning müüjad kinnitavad, et neil on One'i tellijate nimekirjas konsooli ootamas veel vähemalt kaks korda niipalju inimesi. Microsoft on juba vabandanud kõigi ees, kes konsooli ootavad ja lubabm et nende tellimused täidetakse niipea kui võimalik.

Teine küsimus, mida paljud küsivad: kas tellida kohe või oodata? Kui sa oled aktiivne mängija ja sind huvitavad uue põlvkonna mängud, siis soovitan kindlasti omale Xbox One ära tellida.

Kui sa oled aga tüüp, kes kannatab ja ootab ning mängib 6 kuud või lausa 12-24 kuud vanu mänge, siis kannatad ka uue konsooli tellimisega. Selleks ajaks on loodetavasti ka One'i süsteem edasi arenenud ja vead parandatud. Ja loomulikult on ka valik siis juba suurem ja uhkem.

Ametlikult tuleb Eestis Xbox One müügile alles 2014. aastal. Senikaua peavad eestlased soovi korral omale konsooli tellima online-poodidest Euroopas.

Kui nüüd Xbox One konsoolile hinnet panema hakata, siis tulevikku arvestades saaks konsool kindlasti kõrged punktid. Aga tulevik on tulevik ja täna on täna.

Ehk siis kuigi Xbox One on hea konsool ja tulevikuvisioon on hea, siis kahjuks täna on süsteem veel arendamisel. Kõiki vajalikke äppe veel pole, ning kõik ei tööta veel nii nagu peab/võiks.

Seetõttu annan hetkel konsoolile 5 punktist tugevad 3,5 punkti. Loodetavasti juba mõne kuu pärast saab seda skoori parandada ja kõrgema hinde anda.

Hea:

+ Konsool näeb ilus klassikaline välja, ei mingeid mõttetuid ebavajalikke veidraid nurke.
+ Väga vaikne.
+ Pult on mugav ja mõnus käes hoida.
+ Kinect suudab aru saada ka sosinast.
+ Konsooli käivitamine on kiire.
+ Snap-funktsioon ja mänguvideote salvestamise võimalus.
+ Mängude valik.

Halb:

- Xbox One'i süsteem on täna veel veidi poolik.
- On hetki, kus Kinect võib abistamise asemel hoopis segadust tekitada.
- Mängude ja äppide nimekirja tähestiku järgi valida ei saa.