Kes tahab raha säästa, peaks hankima suhteliselt väikese SSD. Suured on ju kallid ning nagunii piisab Windowsi ja tähtsamate programmide paigaldamiseks (pluss väike varu) paljudele isegi 50 GB-st.

Kõvaketas aga on suhteliselt odav ja võib olla suur, et kõik vajalik uue kodu leiaks. Näiteks "terabaidine" või kaks sellist RAIDis.

Sülearvutis ei pruugi kirjeldatud lahendustele aga paraku ruumi jätkuda, mistõttu Western Digital meelitab oma uue tootega Black2.

See on enamustesse süleritest kenasti mahtuv (2,5-tolline, 9 mm kõrgune) karp, mis kasutab SATA-liidest ning mahutab 120 GB SSD ja 5400 pööret minutis töötavat 1 TB kõvaketast.

Tootja lubab SSD-kettale kiirust 350 MB/s järjestiklugemise ja 140 MB/s järjestikkirjutamise aspektis.

Esimesed testid annavad tulemusteks pigem vastavalt 225 MB/s ja 122 MB/s, mis on keskpärane ja jääb igatahes kõvasti alla parimatele konkurentidele nagu Samsung 840 Pro. Keskpärane olla ka kõvakettakiirus.

Tuleb ära märkida, et Black2 pole hübriidketas, vaid lihtsalt SSD ja HDD samas karbis. Peene ingliskeelse väljendiga dual drive, mille tõlgin siin kaksikkettaks.

Tootja väitel peaks see vaigistama hübriidketaste vastalisi, kes tahaksid rohkem kontrolli selle üle, milliseid andmeid cache'itakse.

Eks igaüks ise teab, kas tahab sellist lahendust oma läpakasse. Probleemi võib näha kõrges hinnas: vähemalt USAs 300 dollarit ehk ümmarguselt 220 eurot. Kaks korda kallim kui riistvara seal eraldi ostes maksma läheks.

Netis kommenteerijatel on palju häid ideid, mida paremat saaks juba palju väiksema summa eest. Aga odavam alternatiiv ohverdab muidugi WD värske lahenduse kompaktsuse.