PS4 muutus 15. novembril kättesaadavaks ainult Põhja-Ameerikas ehk USAs ja Kanadas. Eurooplased ootavad seda rõõmupäeva 29. novembrini, enamus Aasia elanikest detsembri keskpaigani, jaapanlased koguni veebruari lõpuni.

"Esimene miljon" saavutatud, loodab Sony 31. märtsiks ehk oma finantsaasta lõpuks müüa maailmas siiski vähemalt viis miljonit PS4.

Saame näha, kas ja kui palju suudab seda takistada põhikonkurent Xbox One, mis ilmub juba sel reedel (22. novembril) ja oluliselt suurema "dessandi" käigus – neljas maailmajaos korraga.

Sony nimetatud hind PS4-le Euroopas on 399 eurot. PS3 muutus juba esimese turuloldud aasta järel odavamaks, aga PS4 puhul ei maksvat sama nii ruttu oodata. Riistvara on standardne, s.t, odavneb aeglasemalt.

PS4-ga samal päeval ilmunud 20+ mängust pole veel eriti palju arvustusi ilmunud. Kiita on saanud eelkõige uued osad "vanadele headele" sarjadele nagu Call of Duty, Assassin's Creed ja Battlefield, mis ilmuvad samuti muudele seadmetele.

Aga seda võib pidada normaalseks, et parimaid mänge uuele seadmele tuleb aasta-kaks oodata, et arendajad saaksid süsteemi tugevusi-nõrkusi tõesti põhjalikult tundma õppida.

Foto: tootja

Pildil: Knack, ainult PS4 jaoks loodud mäng, mis juba ilmunud. Arvustajate suhtumine on leigevõitu.

Samuti on veebi ilmunud esimesed arvustused PS4 enda kohta, millest siin väike kokkuvõte.

The Verge: PS3 on seitsme eluaasta jooksul märkimisväärselt muutunud ja sama võib oodata PS4-lt. Hetkel on see aga kiire ja jõuline konsool, millel on suurepärane pult ja enamjaolt abiks kasutajakeskkond.

Vigu ja probleeme leidub, kuid ainus tõeline probleem on hetkel kasvõi ühe mängu puudumine, mille pärast tasuks diivanilt püsti hüpata, et [just seda] konsooli ostma minna. PS3 tohutu mänguvalik on meelitavam kui ükspuha mida PS4 hetkel pakub.

Sony sai aga hakkama territooriumi märgistamisega. Ja võime uskuda, et firma suudab platvormi heade mängudega varustada.

Joystiq: Mitu aspekti muudavad murelikuks. Näiteks kõvakettaruum võib ruttu otsa saada, kasutajakeskkond kohmakaks muutuda, kui sinna rohkem mänge lisada, ka peab konsooli mõne põnevama omaduse kasutamiseks siduma konto oma Facebooki ja Twitteri kontoga.

Aga üldiselt on konsooliloojad silmatorkavalt hästi sihile jõudnud. PS4 on kena disaini ja võimalusterohke, aga hoiab mängunduse hoolega kesksel kohal.

Nagu ikka, toetub lõplik edu mängude kvaliteedile. Õnneks on Sony enda stuudiote ja teiste tootjate plaanid selles osas paljutõotavad.

Engadget: Pärast nädalast tihedat kasutamist oleme kindlad, et PS4 on oma hinda väärt. See on kiire ja jõuline väike PC, millel on mõnus kasutajaliides.

Me ei arvusta mänguseadmeid iga päev, aga oskame hea ära tunda küll. See on PS4 jaoks alles algus, ja pagana hea algus!

Üldine arvamus paistab olevat ühtne, vähemalt suuremate ingliskeelsete mängu- ja tehnoloogiasaitide põhjal: konsool ise on lahe, andke nüüd väärilisi mänge!