Kui sisestate interneti otsimootorisse sõnad “Fukushima reactor four” (“Fukushima reaktor number neli”), ei saa teile pahaks panna, kui teil tekib mulje, et maailm hakkab lõppema. Mõned ennustavad katastroofi, mille tagajärjel muutub Tokyo elamiskõlbmatuks, teised lähevad õudsete prognoosidega veelgi kaugemale. Miks? Põhjuseks on sündmused, mis hävinud tuumajaama juurde kuuluvatest rajatistest ühes lähinädalatel arenema hakkavad, vahendab BBC.

Maailm pabistab neljandas reaktorihoones toimuva pärast õigusega, kuna see sisaldab tohutul hulgal radioaktiivset materjali. Interneti-artiklid kasutavad varrastes sisalduva materjali koguse
kirjeldamiseks võrdluseid nagu “kolm Tšernobõli” ja “14 000 Hiroshimat”.

  • Kütusevardad — nelja meetri pikkused, uraanigraanulitega täidetud torud — on praegusel hetkel neljanda jaamakorpuse bassein-hoidlas ohtlikus seisus.
  • Vardakomplektid tõstetakse 22 kaupa kraana abil välja veega täidetud tünnide sees. Iga komplekti teisaldamine võtab aega seitse kuni kümme päeva.
  • Kaks kriitilise tähtsusega küsimust on, kas vardad said katastroofis kannatada ja seetõttu lekivad ning kas tünnid jäävad veekindlaks, nii et vardad ei puutu kokku välisõhuga.
  • Kütusevardad paigutatakse ümber uude, jahutussüsteemiga varustatud ühisbasseini.

TEPCO reklaamvideo:

BBC reporter Rupert Wingfield-Hayes on üks vähestest ajakirjanikest, kellel pärast katastroofi neljandasse reaktorihoonesse siseneda lubati. Rajatist külastanud, kinnitas mees, et nähtu mõjus julgustavalt ning et ettevalmistused tuumakütuse teisaldamiseks paistavad olevat ülimalt põhjalikud.

Viimase aasta jooksul on endise korpuse ümber ehitatud uus massiivne hoone, mis peab välja kannatama kütusevarraste tõstmiseks kasutatavate tohutusuurte kraanade raskuse.Kütusebassein on tehtud puhtaks; allvee-tolmuimeja abil kõrvaldati isegi 2011. aasta plahvatusest tekkinud rusud. Wingfield-Hayes kinnitas, et täna oli vesi basseinis selge ning kütusevarraste komplektid selgelt nähtavad.

Maailmalõppu ei tule

See ei pruugi aga tähendada, et kõik on korras ja muretsemiseks üldse põhjust pole. Mõned komplektid võivad olla mõranenud või kahjustatud. Isegi kui kõik sujub kavakohaselt, võtab kogu kütuse väljutamine aega vähemalt aasta.

Nii Jaapani kohalikud kui ka väliseksperdid kinnitasid BBC ajakirjanikule, et koostatud kava on realistlik. “Keegi neist ei öelnud, et kardab maailmalõppu,” nentis Rupert Wingfield-Hayes.

Küsimusele, mida tuleks ette võtta äärmiselt radioaktiivsete esimese, teise ja kolmanda reaktorihoonega, pole hetkel aga rahuldavat vastust. Ioniseeriva kiirguse nivoo on neis nii kõrge, et inimesi ei saa hoonete lähedalegi lasta, rääkimata kütusevarraste väljaõngitsemisest.