„Praktikas rajatakse uut elamispinda, mis on peaaegu sama suur kui Uppsala,“ kirjutasid paremtsentristliku valitsuskoalitsiooni nelja erakonna esindajad esmaspäeval ajalehes Dagens Nyheter, vahendab The Local.

Valitsuserakondade juhid teatasid, et Stockholmi piirkonna omavalitsused Nacka, Solna ja Järfälla ning Stockholmi linn on projektide osas kokku leppinud ning Stockholmi lääni ehitatakse selle järgi 78 000 uut kodu.

Kokkulepet toetab ka Stockholmi lääni esinduskogu. Dagens Nyheteris ilmunud artiklile olid alla kirjutanud peaminister Fredrik Reinfeldt (moderaadid), ettevõtlusminister Annie Lööf (keskerakond), haridusminister Jan Björklund (liberaalne partei, rahvapartei) ja sotsiaalminister Göran Hägglund (kristlikud demokraadid).

„Täna esitletud kokkulepe sisaldab üheksat uut metroojaama ning liine näiteks Nacka Forumi, Arenastadeni ja Barkarby suunas,“ kirjutasid poliitikud.

Investeering uutesse jaamadesse, veeremisse ja depoodesse läheb maksma umbes 25,7 miljardit krooni (2,9 miljardit eurot).

Projekti finantseerivad selle erinevad osapooled ning raha saadakse ka saastemaksu tõstmisest Stockholmi kesklinna sisenevatele sõidukitele.

Projekti õigustatakse Suur-Stockholmi elanikkonna jätkuva kasvuga. 2030. aastaks peaks elanikkond kasvama 2,1 miljonilt 2,6 miljonini.