Tunnel asus kümne meetri sügavusel ning oli 1,2 meetrit kõrge ja 0,9 meetrit lai. Selle oli ehitanud üks Mehhiko kurikuulsamaid kuritegelikke organisatsioone, Sinaloa kartell, teatas USA prokurör Laura Duffy CNN-i vahendusel.

Vahistatud on kolm inimest, keda ootavad föderaalsüüdistused. Leiti üle kaheksa tonni marihuaanat ja 147 kilogrammi kokaiini, teatas USA immigratsiooni- ja tolliteenistus (ICE).

Tunnel ühendas laohoonet Mehhikos teise laohoonega USA tööstuspargis.

Duffy sõnul on USA võimudel sõnum narkotunnelitega seotud kartellidele.

„Kui te jätkate nende tunnelite ehitamist ja katseid neid kasutada, muudame me selle otsustavalt teie räpase raha suureks raiskamiseks,“ ütles Duffy. „Mitte ainult ei võta me ära teie narkootikume ja sulge teie tunneleid veel enne, kui teil on võimalus neid kasutada, vaid me oleme nüüd võimelised ka teie juhtkonna kinni püüdma.“

Tunneli avastas San Diego tunnelite otsimise üksus, kuhu kuuluvad ICE, USA tolli- ja piirivalveameti ning narkootikumidevastase võitluse administratsiooni (DEA) esindajad.

Sinaloa kartell, mis on saanud nime Mehhiko osariigi järgi, kus ta tekkis, on üks võimsamaid narkootikumide salakaubaveo organisatsioone riigis.

Seda juhib Joaquín „El Chapo“ Guzmán. Hüüdmini, mis tähendab „Jupats“, sobib kokku tema 167 sentimeetrise pikkusega, kuid nime kandja on roninud narkoäris suurtesse kõrgustesse. Ajakirja Forbes hinnangul ületab El Chapo varandus miljardi dollari piiri.

USA rahandusministeerium on kuulutanud El Chapo mõjukaimaks narkoparuniks maailmas ning Mehhiko võimud jahivad teda alates 2001. aastast, kui ta põgenes pesukärus vanglast.