Selle raketiga läbivad astronaudid tulevikus 55 miljoni kilomeetri pikkuse reisi meie naaberplaneedile 30–90 päevaga. Sellega lüheneb tähelepanuväärselt arvestuslik reisiaeg, mis NASA sõnul on praeguse tehnoloogiaga neli aastat, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Lisaks on praegu vajaminev kütusekogus nii tohutult suur kui ka kallis – hinnanguliselt oleks ainuüksi raketi stardi maksumus üle 12 miljardi dollari. Aga uue energiasäästliku tuumasünteesil põhineva raketiga oleks sõit palju odavam.

Lisaks saaksid astronaudid tänu palju lühemale reisiajale oluliselt vähem ohtlikku kiirgust. Kasutades NASA vahendeid, töötavad teadlased astrofüüsik John Slough' juhtimisel praegu välja tuumareaktsioonide jõul töötavat mootorit. Mootor kasutab samu protsesse, mis toodavad energiat Päikese tuumas.

Praegu on teadlased laboratooriumis ja arvutis testinud enamikku reaktsioone, mis mootori tööle panevad. Järgmine samm on kombineerida üksikud katsed üheks ühtseks eksperimendiks.

Ameerika kosmoseteadlasi ootab ees veel palju tööd, enne kui töökindel mootor tegelikkuseks saab. Aga John Slough ja tema kolleegid loodavad, et mehitatud rakett, mille mootoris toimub tuumasüntees, võib kursi Marsi poole võtta juba 2030. aasta paiku.