Viidates Euroopa Liidu nõukogu julgeolekubüroo raportile Itaalia luureteenistustele kirjutas Itaalia ajaleht Corriere della Sera sel nädalal, et 5. ja 6. septembril toimunud tippkohtumisel jagati välja vähemalt 300 sellist kingitust ning need osutusid hiljem nuhkimisvahenditeks, vahendab Reuters.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et ei tea, mis on viimaste süüdistuste allikas.

„See pole kahtlemata midagi muud kui katse suunata tähelepanu ümber probleemidelt, mis ka tegelikult eksisteerivad suhetes Euroopa pealinnade ja Washingtoni vahel, põhjendamata, olematutele probleemidele,“ ütles Peskov agentuurile RIA Novosti.

Corriere della Sera teatel avastati rutiinse kontrolli käigus, et Euroopa Liidu nõukogu presidendile Herman Van Rompuyle ja teistele Euroopa Liidu delegaatidele kingiti suveniirmälupulgad ning nutitelefoni ja arvuti vahelised ühendusjuhtmed.

Euroopa Liidu ametnikud võtsid Itaalia ajalehe teatel ühendust Saksa luureteenistustega, mis viisid „kingitustega“ läbi põhjalikud katsed.

„Need on seadmed, mis on kohaldatud andmete salajaseks kinnipüüdmiseks arvutitest ja mobiiltelefonidest,“ tsiteeris Corriere della Sera esialgset raportit.

Teine Itaalia ajaleht La Stampa teatas, et seadmetel olid „anomaaliad“ ja „manipuleerimise“ märgid, kuid pole kindel, kui palju andmeid on Vene luure suutnud nende abil koguda.