Nende õmmeldud kaitserõivaid, mida nüüdseks müüakse 18 riigis, on teiste hulgas kandnud Colombia asepresident Francisco Santos Calderón, Venezuela endine president Hugo Chávez ning koguni märulifilmide staar Steven Seagal.

Colombia on kurikuulus relvade ja uimastite smugeldamise poolest ning seda peetakse isegi üheks Ladina-Ameerika vägivaldsematest ja ohtlikumatest riikidest.

Mõjuvõimsad isikud ja tippklassi ärimehed üritavad end seal kaitsta nii hästi kui võimalik; kõige tüüpilisemateks aksessuaarideks on kuulikindlad autod ja kuulivestid.

Ülikoolis õppimise ajal panid Miguel Caballero ja John Murphy tähele, et nõudlus tõelise turvalisuse järele on suur ning käivitasidki stiilsete ja kergete kuulikindlate rõivaste loomise tulusa äri.

Foto: REUTERS

Pildil moekas mootorrattajakk, mida kannab firma töötaja.

"Enamik klientuurist sõidab ringi pantserdatud autodes ning neil on tarvis midagi, mida kanda autost väljudes ja koju või restorani sisenedes," selgitas Murphy, kes ise küll enam ettevõttes osanik pole, kuid tegeleb ometi siiamaani Migueliga koos disainitud uuenduslike kaitserõivaesemete müümisega.

Kui stiilsed hilbud olid valmis kujundatud, tuli lahendada veel üks probleem — leida materjal, mis tabamuse löögijõudu piisavalt hästi amortiseeriks. Rõivaste kvaliteedi hindamiseks ja kinnitamiseks katsetasid moeloojad oma tooteid iseenda peal.

Selgus, et aramiidpolümeerkiust kuulikindel materjal kevlar on küll turvaline, kuid pole siiski piisavalt jäik, et otse kellelegi kõhtu tulistatud tinakuuli löögijõudu summutada.

Seda avastas Murphy pärast üht demonstratsioontulistamist, milles ta etendas inim-sihtmärgi rolli ja pälvis seeläbi suure sinika. "Ma ei saanud kolm päeva kõndida," meenutas mees.

Murphy avaldas heameelt, et nüüdseks on kuuliga pihtasaamine märksa valutum: "Mind on tulistatud 15 korda. Tunne on, nagu sind löödaks rusikaga või kurika otsaga."

Caballero jätkas rõivabrändi arendamist ja uute mudelite loomist, suunates kõik pingutused selliste rätsepatoodete valmistamisse, mis oleksid mitte ainult kuulikindlad, vaid ka kerged ja mugavad kanda.

Foto: AFP

Traditsioonilised kuulikindlad rõivad on rasked ja väga soojad, takistavad liikumist ning inimesed ilmutavad nende kandmise suhtes üldiselt vastumeelsust.

Umbes kümnendi eest kaalus keskmine kuulivest ligi viis kilogrammi; nüüdseks on aksessuaaride kaal kahanenud vaid 1,2 kilogrammini.

Igal juhul polnud kümnenditagustes kuulikindlates rõivastes midagi moekat, mis oli järjekordne põhjus neid mitte kanda, kui eesmärgiks oli näha välja võimalikult šikk ka eluohtlikes olukordades.

"Nad kasutasid nahkseid ja seemisnahkseid jakke. Mina nuputasin välja meetodi nende kahe omaduse — turvalisuse ja moekuse — ühendamiseks," lisas Caballero.

Caballero ettevõttel läheb praegu hästi. Firma disainib kõikvõimalikke kuulikindlaid rõivaesemeid nahk- ja seemisjakkidest T-särkideni ning selle personal testib uusi mudeleid iseendi peal meeleolukas püüdes garanteerida brändi kõrget kvaliteeti.

"Kõik meie uued töötajad peavad tõelisest demonstratsioonist osa võtma, eriti turustajad," selgitas Caballero. "Neil peab meie toodetesse usku olema." Ja usku peab muidugi olema piisavalt palju selleks, et panna selga kuulikindel rõivaese ja lubada kolleegidel enda pihta tulistada.

Foto: REUTERS

Kuna kerged kuulikindlad rõivad on täiskasvanute hulgas nii menukaks osutunud, otsustas Caballero hiljuti äri laiendada, luues sarja rõivaid ja aksessuaare ka laste tarbeks!