Enamasti on jetisid kirjeldatud karvaste ahvilaadsete olevustena, kuigi seda, et nad kõndivat kahel jalal järeldas 1921. aastal Briti kolonelleitnant Charles Howard-Bury, leides omapäraseid jalajälgi. Tema teejuhiks olnud šerpad rääkisid metsikust lumemehest, ja kuna Howard-Bury pani kõik selle ka raamatusse kirja, siis oli läänemaailma üks levinumaid 20. sajandi legende sündinud.

Alaska jääkaru.

1951. aastal pildistati ka jeti ("bigfooti" ehk siis suurjala) jalajälge Mount Everesti jalamil. Kaks aastat hiljem nägid samasuguseid jälgi ka Edmund Hillary ja Tenzing Norgay, ning viimane kinnitas, et tema isa on ka looma elusalt näinud. Hillary küll ei uskunud.

Oxfordi inimgeneetika professor Bryan Sykes otsustas nüüd legende kontrollida ja testis kahte karvatuusti, mis väidetavalt jetilt pärit, üks neist oli korjatud Ladakhist, teine Bhutanist, 800 kilomeetrit kaugemalt. Tuleb välja, et karvad pärinesid hoopis muistse päritoluga jääkarudelt, mida võib pidada ka kohaliku pruunkaru alamliigiks Himaalajas. DNA-proov andis sajaprotsendilise kattuvuse 40 000 aastat tagasi Teravmägedel elanud jääkaruliigi hambaprooviga.

DNA-testi tulemus oli küll üllatav, ja nüüd tekkis kohe järgmine probleem - nii nagu ka jetit pole keegi lähedalt näinud, pole ammugi teada jääkarude esinemist Himaalajas.

Ka esimese alpinistina ilma hapnikumaski kandmata Everesti tipus käinud Reinhold Messner kinnitab Sykesi tulemusi, kuna Messner oli näinud ühes Tiibeti templis olevas käsikirjas kirjeldust Chemo (ka üks lumeinimese nimesid) kohta: "ta on karu, kes elab ligipääsmatutel mägialadel."