Ajalehe teatel on see informatsioon pärit NSA lekitaja Edward Snowdeni üle antud saladokumentidest, mida kinnitasid kõrgetasemelised luureametnikud, vahendab Fox News.

Programm on mõeldud suhete ja vestluste jälgimiseks, et avastada seoseid terrorismi või muu kriminaalse tegevusega. See võimaldab NSA-l koguda suurel hulgal kontaktide nimekirju selle asemel, et võtta kasutajad ükshaaval sihikule.

Washington Post kirjutab, et NSA sisemise PowerPointi esitluse järgi kogus agentuur 2012. aastal vaid ühe päeva jooksul 444 743 e-posti aadressiraamatut Yahoost, 105 068 Hotmailist, 82 857 Facebookist, 33 697 Gmailist ja 22 881 teistelt teenusepakkujatelt.

Esitluse järgi oli see päev agentuuri jaoks tüüpiline päev, mis tähendab, et andmeid kogutakse üle 250 miljoni ühiku aastas.

Andmekogumine leiab aset välismaal, aga kogutakse ka miljonite ameeriklaste andmeid, kirjutab ajaleht.

NSA tegi esmaspäeva õhtul avalduse, milles öeldakse: „Rahvusliku julgeoleku agentuur keskendub luurandmete avastamisele ja arendamisele tegelike välismaal asuvate luuresihtmärkide kohta, nagu terroristid, inimkaubitsejad ja narkokaubitsejad. Me ei ole huvitatud isiklikust informatsioonist tavaliste ameeriklaste kohta. Veelgi enam, me tegutseme, nagu ette nähtud, kooskõlas kas peaprokuröri või välisluure järelevalvekohtu heaks kiidetud reeglitega, mis on mõeldud igasuguse selletaolise informatsiooni soetamise, kasutamise ja levitamise minimiseerimiseks.“

Washington Post teatas, et kontaktide nimekirjad võimaldavad NSA analüütikutel kaardistada üksikasjalikult isiku elu ja sotsiaalseid sidemeid. See informatsioon annab isikust palju selgema pildi kui lihtsalt tema telefoniandmete kogumine, sest see võib paljastada ka isiku poliitilise, professionaalse ja religioosse kuuluvuse.

NSA ei ole saanud luba koguda kontaktide nimekirju hulgi ja USA-st lähtuvalt on selle tegemine ebaseaduslik. Allikad ütlesid aga Washington Postile, et agentuur hiilib sellest keelust mööda, kogudes andmeid erinevatest paikadest üle maailma.