Komisjoni teatel elavad hispaanlased pidevas ajavahestressis ning peaksid hakkama uuesti rohkem päikeseaja järgi elama. Paljud hispaanlased alustavad praegu tööpäeva väga vara, enne päikesetõusu. Kuni lõunani, mida peetakse palju hiljem kui paljudes teistes riikides, on inimesed juba terve tööpäeva ära istunud. Seetõttu peetakse suhteliselt pikk paus, teatab komisjon. Pärast pausi töötatakse veel tunde, samas kui see aeg täidetakse vähem produktiivselt, vahendab NOS.

Tulemuseks on see, et paljudel hispaanlastel ei jää õhtuti praktiliselt üldse aega iseendale või perekonnale. See kompenseeritakse hilise magamaminekuga. Varane ärkamine ja hiline magamaminek tekitavad aga pideva ajavahestressi tunde.

Hispaanlased elasid varem Greenwichi ajavööndis, kuid Teise maailmasõja ajal sundis Saksamaa mitmeid riike Kesk-Euroopa aja üle võtma. Diktaator Francisco Franco otsustas, et ka Hispaania peab sellega kaasa minema. Pärast sõda naasid Suurbritannia ja Portugal Greenwichi aja juurde, Prantsusmaa ja Hispaania jäid aga Kesk-Euroopa aega.

Tegemist ei ole lihtsalt kella tunni võrra tagasi keeramise küsimusega. Ettevõtted peavad ka tööaegu korrigeerima. Nad peavad hoolitsema, et lõunat söödaks varem ja lühemat aega, et personal kiiremini töö juurde naaseks. Siis saavad nad ka varem koju.