Marssal Tito lesk Jovanka Broz on elanud pärast mehe surma 1980. aastal avalikkuse eest tagasi tõmbununa, kuid haiglasse sattumine tõi ta unustusest välja. Serblased küsivad nüüd endalt, kuidas võis asi nii kaugele minna, et naine, kes oli ligi 30 aastat Jugoslaavia esileedi, peab elama villas, mille katus läbi jookseb ja seinad on kaetud hallitusega. Niiskuse tõttu kadus majast elekter. Et mitte ära külmuda, läks Broz talviti soojenduskotiga voodisse, vahendab De Volkskrant.

Praegu 88-aastane Broz sattus paar kuud pärast mehe surma elama sellesse Belgradi šikki äärelinna. Parteibossid, kes nägid temas Tito surma järgse võimuvõitluse ajal ohtlikku konkurenti, panid ta koduaresti.

Horvaatias sündinud serblanna Broz ei lasknud end tõesti kergesti hirmutada. Teise maailmasõja ajal võitles ta snaiprina Saksa okupantide vastu. See tõi talle kangelase medali ja partisanide juhi Josip Broz Tito tähelepanu. Pärast sõda sai Jovankast Tito erasekretär.

Nad abiellusid 1952. aastal. Naine oli siis 27- ja Tito 60-aastane. Kõik läks hästi kuni 1975. aastani, kui vaenlased süüdistasid Brozi spionaažis venelaste heaks ja sõjaväelise riigipöörde kavandamises. Broz mõisteti õigeks, kuid lastetu paari elus ei läinud asjad enam kunagi hästi. 1977. aastal nägi Broz oma meest viimast korda.

Ka pärast kommunismi kokkuvarisemist jäi Broz kõrvale tõrjutuks. Tito lesk pidi hakkama saama väikese riikliku pensioniga. Pärast Serbia ja Montenegro lahkulöömist jäi ta päris ilma rahata. Broz pidi paluma, et sõber talle süüa ostaks. Pead tõstnud jugonostalgia Brozi ei aidanud, kuni 2009. aastani polnud tal isegi passi ega isikutunnistust.

Alles hiljutine haiglasse sattumine selle aasta augustis, et ravida vähki ja kerget infarkti, tekitas laiaulatusliku häbitunde Brozi kohutavate elutingimuste pärast. Asepeaminister Rasim Ljajić lubas Brozi villa renoveerida. Seniks võib ta riigi kulul teise elukoha välja vaadata.