Erasektor mängib kosmoselennunduses üha suuremat rolli ja nüüd on USA firma SpaceX seadmas järgmist teetähist, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Sel aastal saadab firma üles uue raketi. Raketi nimi on Falcon Heavy ja selle 27 rakettmootorit annavad tervelt 17 miljoni njuutoni suuruse tõstejõu.

See näitaja teeb raketist võimsaima, mis alates 1970. aastatest kosmosesse lennutatud. Tookord Apollo meeskonnad Kuule saatnud raketi Saturn V mootorite tõukejõud oli 34,5 miljonit njuutonit.

Falcon Heavy on aga palju ökonoomsem ja efektiivsem rakett. SpaceX töötas välja ka esimese erasektori kosmosekapsli, mis tarnis varustust rahvusvahelisse kosmosejaama.

Kosmoseraketi mootorid kasutavad vedelkütust, seepärast saab Falcon Heavy mootoreid erinevalt tahkekütust kasutavatest rakettidest välja lülitada ja jälle käivitada.

Raketi iga mooduli alumises osas paikneb üheksa Merlin 1D mootorit. SpaceXi ehitatud Merlini mootorit kasutatakse praegu ka väiksemas raketis Falcon 9.

Raketi esimene aste koosneb kolmest silindrikujulisest moodulist mootorite ja kütusepaakidega. Keskmise mooduli mootoreid saab käivitada ja välja lülitada vastavalt vajadusele.

Kui rakett peab orbiidile viima üle 50 tonni lasti, saab keskmine moodul endale kütuse, mis teistel üle jääb, enne kui need eraldatakse.

Raketi teises astmes on lihtne mootor, mis suudab töötada vaakumis ja mida saab tööle panna vastavalt vajadusele.

Rakett suudab tarnida lasti mitmele eri orbiidile. Ninas paiknevasse 14 meetri pikkusesse kapslisse saab mahutada kuni 53 tonni lasti.

Nina on konstrueeritud nagu kahe poolega merikarp ning see on valmistatud peamiselt alumiiniumist ja süsinikkiust.