23.08.2013, 10:15
Muistsed eurooplased maitsestasid toitu salukõdrikuseemnetega
Vürtsikaid roogasid pakutakse enamasti lõunapoolsemates maades, aga tuleb välja, et ka siin üsna meie kandis, Euroopa põhjapoolsemas osas on juba vägagi iidsetel aegadel maitsetaimede abiga toidumekile teravust lisatud.
Teadlased on Taani ja Põhja-Saksamaa eelajaloolistelt potikildudelt leidnud ränidioksiidi sisaldavaid mikroskoopilisi terakesi, fütoliite, mille sarnaseid leidub Euroopas tänapäevalgi kasvava rohttaime salukõdriku (Alliaria petiolata) seemnetes. Vahendavad ERR teadusuudised
Salukõdriku seemnetel ei ole suuremat toiteväärtust, aga maitse on neil veidi sinepine.
Koos salukõdriku fütoliitidega tuvastasid teadlased potikildudel ka mitmete maa- ja mereloomade rasva ning tärkliserikaste taimede jälgi.
Loe edasi ERR teadusuudistest