Väidetavalt rünnati pealinna Damaskuse eeslinna Ghouta ülestõusnute kantsi presidendi käsul, inimõigusorganisatsioonide andmetel kasutati mürgigaasi.

Kohaliku inimõigusorganisatsiooni teatel käivitas režiim raketirünnaku juba varahommikul ja ka veel keskpäeval pommitati eeslinna endiselt.

"Sündmuskohal on pilt ääretult võigas," teatas telekanali BBC1 korrespondent.

Lähis-Ida ekspert Riad Kahwaji ütles Al Jazeera vahendusel, et "keemiarünnak on üsna tõendatav, sest ohvritel on sedasorti väljanägemine: neil tuli suust vahtu, nad ei saanud hingata, neil ei olnud kuulihaavu".

Kahwaji sõnul on "raske öelda, millist gaasi kasutati, kuid toimunut võiks võrrelda keemiarünnakuga Põhja-Iraagis 20 aastat tagasi".

Prantsusmaa president François Hollande ütles pärastlõunal valitsuse pressiesindaja vahendusel, et nõuab ÜRO inspektorite visiiti väidetavasse keemiarünnakupaika Damaskuse lähedal.

Briti rahvusringhäälingu Lähis-Ida korrespondent Ian Pannell juhtis tähelepanu, et keemiarelva kasutamist on võimalik tõendada kuni kolm päeva pärast rünnakut, sest seni on gaasist jälgi.

Kui algul arvati keemiarelva läbi hukkunute arvuks umbes 500 inimest, siis viimastel andmetel on number kindlasti kõvasti suurem, vahendas kohalik telekanal Al-Arabiya.

Valitsus eitas kategooriliselt keemiarelva kasutamist.

"Süüdistada, nagu kasutanuks [Süüria sõjavägi] täna pealinna piirkondades keemiarelvi on vale ja täiesti alusetu," ütles sõjaväe eestkõneleja riigitelevisiooni vahendusel.