Area 51 olemasolu on olnud halvasti hoitud saladus aastakümneid ning see on toitnud konspiratsiooniteoreetikute ja ufoküttide fantaasialendu üle kogu maailma, kirjutab Daily Telegraph.

Nüüd aga kinnitas Area 51 olemasolu ametlikult luure keskagentuur (CIA) ise ning avaldas ka selle täpse asukoha Nevada osariigis.

CIA avaldatud dokumendid paljastavad ka, et salajases baasis on tõepoolest täheldatud kummalisi nähtusi, kuigi need ei ole siiski nii põnevad kui ufokütid sooviksid.

Üks töödest, mida Area 51 töötajad on pidanud alates 1960. aastatest tegema, on lennurajalt tolmu imemine, et eksperimentaalsed lennumasinad saaksid õhku tõusta ja maanduda ilma oma mootoreid kahjustamata.

Varem on USA valitsus avaldanud Area 51 kohta minimaalselt informatsiooni ning enamasti viidatakse sellele dokumentides, mis täis musti lünki.

Ametlikud kaardid näitavad baasi asukohas vaid maha jäetud kaevandust.

Salajase baasi olemasolu paljastati aga ametlikult dokumentides, mis anti kasutada uurijale, kes tegeleb spioonilennuki U-2 programmi ajalooga.

Dokumentides sisalduval kaardil on näha Area 51 ja Groom Lake – soolak, millele baas rajatud on, suhtes Mojave kõrbega.

Dokumentides kirjeldatakse ka baasi rajamise üksikasju. Esialgu loodi see aatomienergia komisjoni polügooniks.

Dokumentides ei mainita ufosid ega salajasi relvi, mis paljude uskumuse kohaselt seal välja arendatud on.

George Washingtoni ülikooli rahvusliku julgeoleku arhiivi teadlane Jeffrey Richelson, kes dokumendid oma valdusse sai, ütles, et need viitavad sellele, et CIA on muutumas Area 51 olemasolu kohta vähem salatsevaks.

Dokumendid väljastati 2005. aastal vastavalt kehtivale teabenõuete vabaduse seadusele. Veel 2002. aastal anti taotluse peale üle dokumendid, mida oli kõvasti töödeldud.

Area 51 mainitakse dokumentides, milles on juttu spioonilennukiprogrammide U-2 ja Oxcart ajaloost ning need on 1992. aastal koostanud CIA ajaloolased Gregory Pedlow ja Donald Welzenbach.

Selle ajaloo tugevalt kärbitud versioon avaldati 1998. aastal ning detailsem versioon informatsioonivabaduse seaduse sunnil 2002. aastal.

Avaldamist ootavas värskeimas versioonis mainitakse Area 51 vähemalt 12 leheküljel ja lisatud on ka kaart.

Esimesena mainitakse seda kirjelduses, kuidas kaks U-2 projekti kõrgemat ametnikku lendasid Nevada kohal ja avastasid Groom Lake'i lähedal vana lennuraja.

Räägitakse, kuidas baasi oli kasutatud Teise maailmasõja ajal armee õhukorpuse pilootide märklauana.

President Dwight D. Eisenhower kiitis hiljem heaks „selle kaarditähise piirkond 51 järgi tuntud kõnnumaa tüki eraldamise aatomienergiakomisjoni Nevada polügooniks ja väljaõppebaasiks.“

Et muuta baas sealsetele töötajatele atraktiivsemaks, nimetati see Paradise Ranchiks (Paradiisi Rantšo), mida mõnikord kutsuti lihtsalt Rantšoks.

Dokumentides mainitakse ka, kuidas sõjaväe õhutransporditeenistuse lennuk 1955. aastal Area 51-s alla kukkus, mille tagajärjel hukkus 14 inimest.

Räägitakse ka Area 51-st lähtunud U-2 katsetuste ja missioonide ajaloost koos informatsiooniga selle lennuki kasutamise kohta mujal maailmas.

Area 51-s toimusid dokumentide järgi ka hilisema luurelennuki SR-71 Blackbird radaritestid. Lennuki mulaaž asetati selleks kõrgetele püloonidele.

Hiljem moderniseeriti Area 51 selleks, et aidata testida SR-71 Oxcarti programmi raames. 1962. aastal ehitati lennuki Area 51 toomiseks spetsiaalselt kavandatud 30 meetri pikkune ja kümne meetri laiune treiler, mis maksis 100 000 dollarit. Tee äärest tuli eemaldada liiklusmärgid, teede ääred tehti tasaseks ja puud võeti maha, mis ilmselt seletab mõningeid nähtusi, mida omistatakse ufodele.

Mainitakse ka mõningaid lõbusaid seiku elu kohta USA salajases baasis. 1963. aastal pidi personal Oxcarti katsetamise käigus enne lennuki õhku tõusmist pühkima ja tolmuimejaga puhastama lennurada, et mootorid kahjustada ei saaks.

Siiski on dokumentides mõned Area 51 mainimised, mis on kinni kaetud ja need annavad kahtlemata rohkem kui piisavalt ainest konspiratsiooniteoreetikutele.

Mõnede konspiratsiooniteoreetikute arvates on Area 51 olnud eksootiliste relvade ja tehnoloogiate uurimiskeskus. Tavaliselt peetakse seda USA valitsuse tulnukate ja ufode uurimiskeskuseks.

Räägitakse, et Area 51 viidi New Mexico osariigis Roswellis alla kukkunud tulnukate kosmoselaev koos muu maavälise materjaliga.

Pealtnägijad räägivad pidevalt, et on näinud baasi kohal ufosid tiirutamas.