Putin teatas, et teda lasi lapsepõlves ristida ema, salaja isa eest, kes oli kommunistliku partei liige, vahendab Zerkalo Nedeli. Ukraina.

„Mind lasi ristida ema, igal juhul nagu salaja isa eest, kes oli kompartei liige. Ta ei olnud mingi funktsionäär – töötas tehases, sellest hoolimata oli parteitegelane tehase tsehhiorganisatsiooni tasemel. Ja ema olevat mind isa eest salaja ristida lasknud. Nii et see puudutas nii mind ennast kui ka meie perekonda,“ ütles Putin dokumentaalfilmis „Venemaa teine ristimine“, mida näitas telekanal Rossija.

Putin leiab, et venemaalaste naasmine õigeusu juurde on toimunud loomulikul teel ilma riigi ja isegi kiriku sekkumiseta.

„Tekib küsimus: miks on see toimunud? Meie põlvkonna inimesed mäletavad, kuidas nägi välja kommunismiehitaja koodeks, sisuliselt oli see praktiliselt kõikide traditsiooniliste tänapäevaste religioonide usuliste ja kõlbluspõhimõtete kordamine ning kui isegi see lihtsustatud vorm lakkas olemast, tekkis moraalne ja kõlbeline vaakum, mille sai täita vaid ühega – naasmisega tegelike, tõeliste väärtuste juurde,“ ütles Putin.

Putin märkis, et venemaalased on õigeusu poole pöördunud alati kõige kriitilisematel hetkedel oma kodumaa ajaloos. „Kui algas Suur Isamaasõda, oli esimene, kes pöördus nõukogude rahva poole, Molotov, kes pöördus „mees- ja naiskodanike“ poole. Kui aga esines Stalin, pöördus ta vaatamata oma karmile ja vägagi karmile suhtumisele kirikusse rahva poole sõnadega „vennad ja õed“. Ja sellel oli tohutu tähendus, sest selline pöördumine ei ole ainult sõnad, see oli pöördumine südame, hinge, ajaloo ja meie juurte poole selleks, et kirjeldada nende sündmuste traagilisust, teiseks aga, et mobiliseerida kodumaa kaitsele,“ lausus Putin.

Veel rääkis Putin, et koos õigeusu vastuvõtmisega hakkasid tekkima ühtne vene rahvas ja tsentraliseeritud riik.

„Sisuliselt on vene rahva ja Vene riikluse aluseks ühtsed väärtused, mis on ühendanud kogu suurt Euroopa territooriumi, mis jaguneb praegu Venemaaks, Ukrainaks ja Valgeveneks. See on ühtne vaimsete väärtuste maailm ja see on väga tõsine rahva ühendamise faktor,“ leidis Putin.