Ajalehe andmetel üritati mõningaid delegaate suisa meelitada kasutama avalikke internetipunkte, sest Briti luure kommunikatsiooniosakonnal (GCHQ) oli ametnike meilivahetust nii kergem jälgida.

Otsese käsu välismaa poliitikute ja ametnike järele nuhkimiseks sai luureagentuur Suurbritannia valitsuselt.

Dokumentidest selgub, et Ühendriikide luureagentuur NSA üritas samal ajal pealt kuulata Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi satelliitkõnet. GCHQ erilise tähelepanu olid aga pälvinud Türgi ja Lõuna-Aafrika Vabariigi esindajad.

Andmete kogumiseks murti nutitelefonide kaitseid ja kasutati elektronposti varastamist võimaldavate programmide abi.

Ülisalajane teave pärineb endise CIA töötaja Edward Snowdeni lekitatud informatsiooni seast, mõne nädala eest avalikustas Snowden ka informatsiooni salajase jälgimis- ja infokogumisprogrammi PRISM kohta.

Alles eelmise nädala esmaspäeval toonitas Suurbritannia välisminister William Hague, et Briti luure ei ole kasutanud USA jälgimisprogramme.

Hague kinnitas toona, et kogu luuretegevus toimub Suurbritannia seadusele tuginedes ning et sellest üle ei astuta.

Esmaspäeval korraldab Suurbritannia aga maailma juhtivate tööstusriikide ja Venemaa ühenduse tippkohtumist G8, kus peateemana arutatakse ülemaailmseid meetmeid maksupettuste ja rahapesuga võitlemise vastu.

TAUSTAKS

Igal aastal kohtuvad G20 tippkohtumise raames kahekümne tähtsama arenenud ja areneva majandusega riigi juhid, kes arutavad maailmamajanduse stabiilsuse küsimusi. Liikmeteks on Argentina, Austraalia, Brasiilia, Euroopa Liit*, Hiina, India, Indoneesia, Itaalia, Jaapan, Kanada, Lõuna-Aafrika Vabariik, Lõuna-Korea, Mehhiko, Prantsusmaa, Saksamaa, Saudi Araabia, Türgi, Suurbritannia, USA ja Venemaa.

G20 on mitteametlik foorum ja see asutati 1999. aastal.

G-20 riikide majandused moodustavad 90% maailma SKT-st ja 80% maailma kaubandusest. G-20 elanikud moodustavad 2/3 maailma rahvastikust.

* Euroopa Liitu esindavad eesistujariik ning Euroopa Keskpanga president.