Nagu oma liivakasti suured poisid ikka, otsustasid Microsoft ja Sony, et nemad vajavad kumbki eraldi suurt pressiüritust vahetult enne E3 - mitte selle käigus.

Nintendo lubas eelnevalt üllatuslikult, et seekord messil ei osale, sest eelistab keskenduda väiksematele isiklikele üritustele.

Pole ka ime, sest konkurendid valmistuvad näitama oma uusi konsoole, kuid Nintendo seadmed ja hiljutine käekäik on osutunud pigem pettumuseks.

Teen kokkuvõtte, millest MSi ja Sony esindajad eile õhtul ja täna öösel külalistele pajatasid (Sony saate eraldi artiklis). Uut infot on küllaltki palju.

Xbox 360

Microsoft lubab, et ei hülga veel Xbox 360, vaid sellele ilmub lähimatel aastatel "sadu uusi mänge". Mõistagi erinevatelt kirjastajatelt, mitte neilt endilt.

Eilsest on vähemalt USAs saadaval ka uus mudel: väiksem, õhem, vaiksem ja meenutab disainilt üsnagi nooremat venda Xbox One'i.

(Xbox 360 kasutajakeskkond Live sai samuti värskendust.)

Xbox Live

Xbox Live'i tasulise konto omanikud saavad alates juulist kaks tasuta mängu kuus - tasuta nänni jagab ka Sony programmis PS Plus.

Xbox Live'i arveldused toimuvad MS punktide asemel edaspidi kohalikus rahas - vastavalt riigile.

Ligipääsu Gold-kontole saab nüüdsest pereliikmete vahel jagada.

Muud teenused Xboxidele

Rakendus SmartGlass pakub lisaekraanil mängusisest ostlemist, nõuandeid, muud infot.

Mängusessioonide jagamine on üha popim, seetõttu Xbox One pakub selleks mugavat abivahendit Upload Studio. See võimaldab klippe luua, toimetada, jagada, striimida.

Xbox One'i hind ja ilmumisaeg

One ilmub novembris - esimese hooga 21 riigis. Nende täielik nimekiri on veel teadmata. Nt USAs siiski juba netis eeltellitav.

Maksab USAs 499 dollarit, Euroopas 499 eurot, Ühendkuningriigis 429 naela. Veidi kallim kui PS4, aga sama ilmetu välimusega.

Aasia fännid peavad ootama isegi tervelt aasta kauem. MS on maininud, et One ilmub Taiwanis, Hongkongis, Singapuris, Lõuna-Koreas ja Indias 2014. aasta lõpus. Jaapanit isegi ei mainitud.

Esimesed One'i ostjad saavad eriväljalaske nimega Day One Edition, mida iseloomustab omapärastatud pult ja erisissekanne Xbox Live'i saavutuste nimekirjas.

Xboxide uued mängud ja muu sisu

"Metal Gear Solid V: The Phantom Pain" ilmub Xbox One'ile, aga ka PS4-le ning Xbox 360-le ja PS3-le.

Suurim muudatus on avatud maailm. See ei tähenda loodetavasti keskendumist märuldamisele, sest ka hiilimissüsteem olla senisest isegi sügavam (deeper stealth action).

Vaadake reklaamklippi ka (ligi 6 minutit, näitab mängu ennast ka):

"Minecraft" jõuab Xbox One'ile ja pakub senisest suuremaid keskkondasid.

Sellele hakkab konkurentsi pakkuma Xbox One'ile ja Windows 8-le loodud "Project Spark".  Mis on nagu "Minecraft", aga isegi mängutühjem. Loo ise keskkond ning kontrolli seal toimuvat Kinecti häälkäskude ja äpi SmartGlass abil.

Veel mänge: "Battlefield 4" (ka Windows PC, Xbox 360 ja PS3-PS4), "The Witcher 3: Wild Hunt" (ka Windows PC ja PS4), "Mirror's Edge 2" (ka PS4).

Ubisoft lubab One'ile interaktiivset telesaadet "Rabbids Invasion". Vaataja peab teatud stseenides osalema, et lugu edasi liiguks, Kinecti silma ees tantsima vms. Täiskasvanum vaataja ootab pigem "Halo" telesarja, eks ole.

"Titanfall" on futuristlik FPS, kus juhitakse ka sõjaroboteid. Autor on Respawn, mille isaks eelnevalt "Call of Dutydega" ilma teinud Infinity Wardi asutaja Vince Zampella. Ilmub ka Windowsile ja Xbox 360-le.

Lõpuks ka liikuvat pilti "Halo" tegijate uuest saagast "Destiny" (ilmub ka PS3, PS4, Xbox 360 jaoks):

Uued mängud ainult Xbox One'ile

1990ndate keskpaigas mündimasinaid ja Nintendo konsoole asustanud kaklusmäng "Killer Instinct" naaseb ainult Xbox One'ile.

Autoriks seni üsna keskpäraseid teoseid väljastanud ameeriklaste Double Helix ("Silent Hill: Homecoming").

"Far Cry" ja eriti sarjaga "Crysis" kuulsust kogunud Cryteki uus projekt "Ryse: Son of Rome" viib antiik-Roomasse ja ilmub Xbox One'iga samaaegselt.

Sisu on hack & slash ehk konsoolidel populaarne suurejooneline hakkimismärul, mis pole arvutil suutnud kunagi eriti kanda kinnitada. Vastaseid on palju ja esineb ruttu kiiret reageerimist nõudvaid sündmusi (Quick Time Event).

Veel ametlikult nimetu järgmine "Halo" ilmub 2014. aastal, kaadrisagedus esmakordselt sarjas 60 kaadrit sekundis.

Umbes 2-minutiline ametlik promoklipp:

"Sunset Overdrive" on avatud maailmas märuldamine, mis võib iga päevaga muutuda. Tähendab see midagi "Dark Soulsi" või MMO-rollikate stiilis, ei tea veel.

Autor on ameeriklaste Insomniac, mis tootnud seni kvaliteetsarju Sony seadmetele ("Ratchet and Clank", "Resistance")

Veel Xbox One'i eksklusiive: "Dead Rising 3", "Forza Motorsport 5", "Panzer Dragooni" stiilis tulistamine "Crimson Dragon".